Putinkritiker spårlöst borta

Utmanarna försvinner en efter en

1 av 4 | Foto: AP
FÖRSVUNNEN Ivan Rybkin är en av de få som vågat kritisera och utmana Vladimir Putin. Han är spårlöst försvunnen sedan i torsdags.
NYHETER

En Putinfientlig presidentkandidat försvinner spårlöst fem veckor före valet.

Åklagaren inleder en mordutredning som läggs ner mindre än en timme senare.

Försvinnandet kan vara ett inslag i kampen mellan president Putin och de stenrika oligarkerna.

Ivan Rybkins mystiska försvinnande har gett presidentvalskampanjen en spänning som hittills saknats helt.

Som hot mot Putin är Rybkin ett skämt. Opinionssiffrorna ger honom mindre än en procent av rösterna.

Putins skräckvälde

Men han är den ende kandidaten som stenhårt angriper Putin. Inte minst för att han inte lyckats få slut på kriget i Tjetjenien.

Rybkin publicerade för några dagar sedan ett öppet brev i en välkänd rysk tidning där han anklagade Putin för att styra med skräcken som vapen och beskrev honom som "Rysslands mäktigaste oligark".

Till saken hör att Liberala Ryssland, partiet som Rybkin leder, finansieras av affärsmannen Boris Berezkovskij. Tills Putin tvingade honom att fly Ryssland för några år sedan var han den mäktigaste av de så kallade oligarkerna, affärsmännen som gjort sig sanslösa förmögenheter på privatiseringen av Sovjetunionens statliga företag.

Mellan Berezkovskij - som numera åtnjuter politisk asyl i London - och Putin finns en stark fientlighet. Smutskastningen dem emellan sker med grövsta artilleri.

Rysk politik kan vara en farlig verksamhet.

Politiker mördade

Två av Rybkins partikamrater och parlamentsledamöter har de senaste 18 månaderna mördats på öppen gatan i Moskva under oklara omständigheter.

En annan av oligarkerna, Michail Chodorkovskij, sitter fängslad sedan i höstas. Chodorkovskij bröt mot den tysta överenskommelsen med Putin att inte lägga sig i politiken.

Ändå är det svårt att tro att Putin skulle ligga bakom Rybkins försvinnande. Han är trots allt mer av en obehaglig finne i ändan på presidenten än ett reellt hot. Putin borde ha mer att förlora på att ytterligare få sin image utomlands nedsolkad och Rysslands demokrati ifrågasatt.

Putin är dessutom helt ohotad i valet den 14 mars. Hans popularitet är skyhög.

En av många spekulationer är att Rybkins försvinnande är en del i ett pr-trick för att få fart på hans presidentvalskampanj.

Rybkin försvann i torsdags kväll.

Livvakterna släppte av honom hemma och fick sedan ledigt resten av kvällen. Men när hustrun dök upp vid 23-tiden var Rybkin borta.

Missade pressmöte

Han missade en planerad presskonferens på fredagen. I söndags anmälde hustrun Rybkin som försvunnen.

Åt vilket håll det redan låga förtroendet för rysk politik går den närmaste tiden beror på om den uppslukade Rybkin återvänder frisk och hel eller har fått en ståplats i Moskvas motsvarighet till Nybroviken.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM