Polisen sämst på integration

"Invandrare behövs för att knyta kontakter"

NYHETER

Thomas Martinsson, 38, är mycket ovanlig.

Han är polis med utländsk bakgrund.

Aftonbladet avslöjar yrkena dit nästan inga invandrare har tillträde.

Foto: urban andersson
unik Thomas Martinsson är en av få poliser med utländsk bakgrund, "Om vi ska lösa problemen med brottslighet i de här grupperna behöver vi kanaler", säger han.

En av hundra. Så få invandrare är verksamma i den svenska poliskåren.

Siffrorna bygger på statistik från SCB och talar sitt tydliga språk: i flera yrkesgrupper, särskilt inom polisen, är den första generationens invandrare helt utestängda.

"Kan bli bättre"

- Vi tycker att vi rekryterar många med olika etnisk bakgrund, men vi kan alltid bli bättre, säger Ivar Eriksson, personalchef på Rikspolisstyrelsen.

Han pekar på att cirka 15 procent av de sökande till Polishögskolan har utländskt påbrå. Ungefär lika stor procent lyckas ta sig vidare i de hårda antagningsproven. Men då är även andra generationens invandrare inräknade. Och av dem som är födda utanför Sverige kommer majoriteten från nordiska länder.

Negativ bild

Thomas Martinsson jobbar med integrationsfrågor vid polisen i Södermanland. Han har afrikansk pappa, men är uppvuxen i Sverige. Han känner ingen kollega som är född utanför Skandinavien.

- Nej, och det är ett stort problem som kommer att bli ännu större. Snart har runt en tredjedel av alla svenskar utländsk bakgrund, säger han.

- Har vi inga invandrare i kåren är det svårt att knyta kontakter. Om vi ska lösa problemen med brottslighet i de här grupperna behöver vi kanaler.

Varför tror du att så få invandrare väljer att bli poliser?

- Min teori är att äldre generationer har en negativ bild av polisen och inte accepterar de ungas val. Då måste de yngre klippa banden till sin familj, som ofta är den enda tryggheten de har. Få vågar göra det, säger Thomas Martinsson.

Vill inte förnedras

Sållar de hårda intagningsproven till Polishögskolan bort många?

- Ja, man undviker att ens söka, för man vill inte förnedra sig, att bli avvisad och blottad för att man inte kan svenska tillräckligt bra.

- Språktestet är inte rättvisande för de här grupperna. Jag tycker inte att man ska släppa kravet på goda kunskaper i svenska, men det viktiga är att de nått nivån vid examen, inte vid provtillfället.

Andel Sverigefödda i olika yrken 2001:

Krav för intagning till Polishögskolan:

Sara Milstead