"al-Qaida vill starta krig i Irak"

Detaljerat brev beskriver planer på inbördeskrig

NYHETER

NEW YORK

al-Qaida försöker starta inbördeskrig i Irak.

Det hävdar USA efter att ha kommit över ett brev från en terrorist.

Brigadgeneral Mark Kimmitt säger att USA-styrkor kommit över en diskett som innehåller ett brev skrivit av Abu Musab Zarqawi.

Zargawi var mannen som inför kriget utpekades som den felande länken mellan Irak och al-Qaida av bland andra utrikesminister Colin Powell.

Opererar i Irak

Han är medlem i Ansar al-Islam, en militant muslimsk grupp som opererar i Irak med kopplingar till al-Qaida, enligt Washington.

Brevet på 17 sidor ska i detalj visa hur personer med kopplingar till Usama bin Ladin ska utföra en serie attacker med mål att provocera fram ett inbördeskrig i Irak.

- Det är uppenbarligen en plan som handlar om att utlänningar ska komma till detta land och antända ett inbördeskrig, föda sekteristiskt våld och försöka avslöja sprickor i samhället, sa Kimmitt vid en presskonferens i Irak i går.

- Vi är övertygade om att Zarqawi skrev brevet. Vi tycker att brevet är trovärdigt och tar hotet på allvar.

Pris på sitt huvud

Zarqawi är i Jordanien dömd till döden i sin frånvaro och USA har satt ett pris på hans huvud på 5 miljoner dollar. Colin Powell sa i går att brevet gav trovärdighet åt hans sakframställan vid FN för drygt ett år sedan.

- Brevet är avslöjande. De beskriver svagheterna de har i deras ambitioner att underbygga koalitionens ansträngningar, sa Powell enligt Reuters.

- Samtidigt visar det att de inte givit upp. De försöker få in fler terrorister i Irak.

Fredrik Virtanen