Sju gripna efter musselsamlares död på stranden

Misstänks för människosmuggling

NYHETER

LONDON

De 19 kinesiska gästarbetarna fångades i en fälla.

De överraskades av det kraftiga tidvattnet och drunknade.

Nu har polisen i England gripit sju personer misstänkta för människosmuggling.

För några dagar sedan dödades 19 personer, 17 män och 2 kvinnor, då de samlade musslor på en strand i Morecambebukten i nordvästra England.

De överraskades av det snabbt inströmmande tidvattnet. Det var mycket dåligt väder under olycksnatten med starka vindar och regn. Ingen av musselsamlarna kände till att tidvattnet kunde strömma in så snabbt.

Illegala invandrare

De omkomna var i tonåren eller i 20-årsådern.

Eftersom många av offren - troligen alla - var illegala invandrare har polisen ännu inte kunnat identifiera alla offer och språksvårigheter har gjort det svårt att kartlägga varifrån offren kom.

Troligen var samtliga från Fujianprovinsen i Kina och polisen har slagit till mot flera bostäder i Morecambeområdet. I några av de trånga husen och lägenheterna bodde så många som 40 personer.

Polisen misstänker att det handlar om illegal arbetskraft och utreder nu om offren har tagits till England av en liga.

Sju gripna

I går hade sju personer gripits misstänkta för att ha medverkat i människosmuggling, några av dem fanns bland de överlevande.

Det var troligen ett 30-tal personer som samlade musslor på stranden.

Tidvattnet är oerhört snabbt när det väl kommer in i bukten, och få hinner springa ifrån vågorna.

De flesta offren fastnade troligen i gyttjan nära stranden. Den brittiska regeringen har nu organiserat en grupp från tull, polis och immigrationsmyndigheter för att få stopp på människosmugglingen från Kina.

Leif Kasvi