Så ska mordet i Knutby lösas

Dramat rekonstruerat på plats av polisens utredare

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
ÅKLAGARNA PÅ BROTTSPLATSEN Åklagarna Elin Blank (närmast kameran) och Anne Sjöblom lämnar den 32-årige pastorns hus. Rekonstruktionen igår är viktig i arbetet med att klarlägga vad som hände den 10 januari. Dessutom vill utredarna få en tydligare bild av vad som hände när pastorns förra hustru dog under mystiska omständigheter 1999.
NYHETER

Polisen rekonstruerade i går mordet i Knutby.

Rättsläkare, åklagare och spaningsledare letar också efter en förklaring till badrums-olyckan då pastorns första hustru dog.

Rekonstruktionen av händelserna i Knutby anses vara ett mycket viktigt led i polisens arbete med att försöka lösa brotten.

Då får man möjlighet att praktiskt pröva rimligheten i de misstänktas berättelser.

Även polisens egna arbetshypoteser hamnar på så sätt under lupp.

- Syftet är att få fram ett troligt händelseförlopp. Rekonstruktionen görs sedan vissa uppgifter framkommit i förhör med de misstänkta, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

- Jag kan inte gå in alls på vad vi kommit fram till idag. Först måste vi sätta oss ner och analysera resultatet, säger kammar-

åklagare Anne Sjöblom.

Dog i badkaret 1999

Enligt Christer Nordström syftar rekonstruktionen inte bara till att lösa mordet och mordförsöket i januari. Utredarna försöker också få en tydligare bild av det påstådda olycksfallet 1999 då pastorns första hustru miste livet i sitt badkar.

- Åklagaren har beslutat att återuppta den undersökningen. Jag vill dock betona att ingen är formellt misstänkt för det dödsfallet, säger han.

Rekonstruktionen genomfördes av Uppsalapolisens tekniker och spaningsledning. Dessutom deltog personal från Rikskriminalens analysrotel i Stockholm, rättsläkare Lars Eriksson från Uppsala samt åklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom.

Däremot deltog ingen av de misstänkta. Vare sig pastorn, hans grannfru eller barnflickan flyttades från häktet för att vallas på platsen.

Han berättar också att det sannolikt tar flera månader innan förundersökningen är klar. Många förhör återstår och polisen har än så länge inte hittat mordvapnet.

- Nej, jag hörde att dykningarna avbröts i dag (läs i går) på grund av dåligt väder, säger Christer Nordström.

"Hittar inte vapnet"

Mordplatsen besöktes igår också av Leif GW Persson, professor i kriminologi. Han är pessimistisk när det gäller polisens letande efter mordvapnet:

- Om du frågar mig säger jag att det vapnet hittar de aldrig. Trakten här är perfekt för att göra sig av med ett vapen.

Olle Castelius