”Låt läkare skriva ut alkolås på recept”

Med Vägverkets förslag kan alkoholister behålla körkortet

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

Vägverket vill ändra reglerna så att läkare ska kunna skriva ut recept på alkolås i bil till patienter som missbrukar alkohol. På så sätt kan patienterna behålla sina körkort.

-Vi ser bevis på att det är en så bra åtgärd att samhället tjänar på det, säger Vägverkets expert på alkohol och trafik Hans Laurell till Svenska Dagbladet.

Sjukskrivningarna är mycket färre bland dem som fått alkolås i stället för att få körkortet indraget, förklarar Laurell.

Ändringen kan ske snabbt med en föreskrift från Vägverket.

Läkare som upptäcker att patienter missbrukar alkohol är skyldiga att anmäla missbruket till körkortsregistret, vilket i praktiken få läkare gör. Orsaken är rädsla för att skada förhållandet till patienterna.

Det är för att komma förbi problemet patient-läkare som Vägverket överväger möjligheten med alkolåset. Läkarna kan få lov att erbjuda det i stället för att anmäla till körkortsregistret.

Det är lösning som hittills varit möjlig endast för personer som döms för rattfylleri och får körkortet indraget. Genom att gå med i ett tvåårigt vårdprogram, där alkolås i bilen ingår, har dömda rattfyllerister sluppit lämna tillbaka körkortet.

Omkring 400 rattfylleridömda har under en försöksperiod sedan 1999 fått välja vårdprogrammet med alkolås, ett program som kostar den enskilde 40000 kronor under de två åren. Hittills har 60 procent fullföljt programmet, som ställer så hårda krav att de i praktiken slutat dricka sprit.

Försöket skedde i Stockholms, Västerbottens och Östergötlands län. Sedan i höstas, då alla rattfylleridömda fick denna möjlighet, har ytterligare 200 från det övriga landet valt vårdprogrammet.

TT