14-åring försvann efter avvisningsbeslut

Pojke borta sedan fredag - Bodenpolisen har inga spår

NYHETER

Den 14-årige pojke i Boden som försvann i fredags är fortfarande borta.

Polisen har försökt med allt – helikopter, hundar, värmekamera.

Hemma i lägenheten sitter oroliga föräldrar och småsyskon och hoppas.

I fredags kallades föräldrarna till Migrationsverkets kontor i Boden. De visste redan vad det handlade om: utlänningsnämnden hade sagt nej till deras asylansökan.

När föräldrarna kom hem var sonen borta.

Han hade lämnat ett brev på serbokroatiska efter sig.

– I brevet protesterar han mot beslutet, och ber Migrationsverkets personal att ta hänsyn till hans småsyskon, säger kriminalchef Ulrika Wahlberg vid Bodenpolisen.

– Vi tolkar det som att han tror att trovärdigheten i deras asylansökan ökar om han försvinner, fortsätter hon.

Familjen kom till Boden från Montenegro, i det tidigare Jugoslavien, i juni 2002. De ansökte om asyl, men fick nej den 8 juli förra året. Då överklagades beslutet till utlänningsnämnden. Det var efter deras nej som fick pojken att försvinna.

Sökandet började direkt.

Polisen knackade dörr, gick igenom skolorna pojken har gått i, kontaktade klasskamrater, busschaufförer osv. Men hittills har sökandet inte gett något resultat.

Familjens advokat Magnus Eriksson träffade familjen igår:

– De mår mycket dåligt efter det som har hänt. De är chockade, och oroliga, eftersom det är så kallt ute och pojken inte hade några pengar på sig.

Nu har han krävt att avvisningsbeslutet ska skjutas upp. Dessutom kommer han att lämna in en ny asylansökan till utlänningsnämnden.

Karin Klarström