"Jag hölls som sexslav i sultanens palats"

Fröken USA lurades till Brunei – stämde sultanen

NYHETER

Före detta fröken USA, Shannon Marketic, kidnappades, tvingades till prostitution och sexuella handlingar av sultanen i Brunei.

Det hävdade hon i en stämningsansökan inför amerikansk domstol 1996.

1996 lämnade Marketic in en stämning till en domstol i Los Angeles, och ett år senare avskaffades hemligstämpeln och detaljerna kring sultanens liv spreds över världen.

Före detta Miss USA, Shannon Marketic, lurades till Brunei av en kvinna på modellagenturen Kaliber Talent i Kalifornien. Hon fick ett löfte om ett "PR-jobb".

– Men i stället, uppger Marketic, hölls jag fången och tvingades till sexuella handlingar, prostitution och vitt slaveri.

”Fraktades som boskap”

Anklagelserna riktade hon mot sultanen Haji Hassanal Bolkiah, sultanens bror Jefri och mot Elizabeth Kahn på Kaliber Talent-agenturen.

Stämningen uppger att sex andra kvinnor också reste till sultanens palats i Borneo. Därifrån fraktades de till Brunei "likt boskap", och kvinnorna beskriver hur den porrälskande potentaten tvingade dem att "genomföra fysiska och moraliskt förkastliga akter av prostitution".

Kallades "horor"

De sju kvinnornas pass och flygbiljetter togs ifrån dem vid ankomsten till landet. I palatset tvingades de dansa för sultanen vid festligheter på kvällarna.

Enligt stämningen blev de kallade för "horor", och tvingades ha sex med olika män.

När de inte tvingades delta i olika partyn hölls de mer eller mindre i "husarrest", enligt Shannon Marketic, och tvingades se filmer där kvinnor misshandlades eller mördades.

Släpptes efter 32 dagar

Efter 32 dagar i palatset fick kvinnorna tillbaka pass, biljetter och betalades 10 000 dollar för att försvinna "inom 20 minuter".

När stämningen i USA blev känd svarade sultanatet med att "sultanen har aldrig träffat Ms Marketic" och förnekade kategoriskt alla anklagelser.

Den amerikanska domstolen beslutade att sultanen och hans bror inte kan ställas inför rätta i USA, eftersom de omfattas av diplomatisk immunitet.

Karin Klarström, Magnus Sundholm