Kritikstorm mot kungen

Amnesty: Uttalandet gör mycket stor skada

1 av 3 | Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
SVERIGES STATSCHEF - OCH DIKTATORN Bruneis sultan Haji Hassanal Bolkiah visar kung Carl Gustaf vägen till sitt guldbeklädda audiensrum. "Han har ju en kolossal närhet till folket", sa kungen efter sitt besök i Brunei. Men sultanatets enväldige härskare kritiseras av människorättsorganisationer för att kränka de mänskliga rättigheterna. Kungens uttalande har orsakat en våg av protester i Sverige.
NYHETER

Kung Carl Gustaf hyllar öppenheten i diktaturen Brunei.

Det har lett till en stormvåg av protester här hemma. Nu ångrar han sig.

- Kungens uttalande gör mycket stor skada. Det fungerar som ett klartecken till sultanen och hans regering, säger Carl Söderbergh, generalsekreterare på Svenska Amnesty.

I går avslutades det hårt kritiserade statsbesöket i det lilla sultanatet Brunei. Den enväldiga sultanen Haji Hassanal Bolkiah hade uppenbarligen gjort intryck på den svenske kungen.

I en avslutande intervju med Sveriges Radios Eko-redaktion sa kungen:

- Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig.

"Kolossal närhet"

Kungen beskrev också hur sultanen tar emot folket i sitt palats på sin födelsedag och bjuder på en stor buffé. Och hur han reser runt i byarna varje år och tar folk i hand.

- Han har ju en kolossal närhet till folket, sa kungen.

Han hade, inför statsbesöket, fått en pärm med fakta om både Vietnam och Brunei. UD hade sammanställt den.

Det verkar inte som om kungen hade läst på.

Hur stor skada gör hans uttalande?

- Mycket stor. Det gör arbetet svårare för oss och andra människorättsorganisationer.

- Han brister också i hänsyn till de människor som faktiskt suttit som samvetsfångar, säger Carl Söderbergh.

Personer som är misstänkta för så kallad subversiv verksamhet i Brunei kan fängslas i upp till två år. Utan rätt att få sin sak prövad i domstol.

Inte fel att resa dit

Spöstraff, en form av tortyr, är obligatoriskt vid narkotikabrott. Kvinnor saknar samma rättigheter som män i fråga om arv, vårdnad om barn och medborgarskap. Pressfrihet saknas.

Men Amnesty tycker inte att det var fel att resa.

- Den som representerar Sverige har stora möjligheter att föra fram svenska ståndpunkter. Men då är det viktigt att vara påläst och känna till förhållandena i landet, säger Elisabeth Löfgren,

pressekreterare på Amnesty.

Hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg var under gårdagskvällen i kontakt med kungen.

- Han blev förvånad över reaktionerna. Kungen tycker att han har svarat på en fråga rent personligt om vad han tycker om sultanen och hade ingen tanke på att det här skulle bli ett inlägg i debatten om Bruneis statsskick, säger hon.

"Kungen beklagar"

Vad tycker kungen om sitt uttalande nu?

- Han beklagar att det tolkades på det här sättet. Det här var inte alls hans avsikt och det är inte heller kungens uppgift. Det är regeringens sak att framföra åsikter om statsskicket, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Oj, så många grodor det har blivit

Kerstin Danielsson, Daniel Nyhlén