Kungen beklagar sitt uttalande om Brunei

Missförstånd, enligt Tarras-Wahlberg

NYHETER

Kung Carl Gustaf beklagar sitt uttalande om öppenheten i sultanatet Brunei.

Det säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg på tisdagsmorgonen.

Enligt hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg är det hela fråga om ett missförstånd. Kungen anser inte att han har fått någon fråga om Bruneis statsskick.

– Kungen fick ju frågan om hur det hade varit att umgås med sultanen. Han svarade på den frågan, med hänsyn till hur han hade upplevt dagarna han tillbringade sultanen, säger Tarras-Wahlberg.

– Han svarade inte som ett inlägg i den svenska debatten om Bruneis statsskick. Han beklagar naturligtvis att det har tolkats så.

Vad menade kungen egentligen med sitt uttalande om att Brunei är en öppen stat?

– Kungen sade att han hade fascinerats av det samtal han hade med sultanen, när han hade berättat om den kontakt han har med sina medborgare, de öppna audienserna. Det är ju ett sätt som vi inte har i vår del av världen.

Kan man tolka det som om kungen ångrar sitt uttalande?

– Kungen beklagar sitt uttalande.

Det var vid det redan på förhand kritiserade besöket i sultanatet som kungen, inför Sveriges Radios Eko-reporter, uttalade sig om sin värd, den enväldige sultanen Haji Hassanal Bolkiah:

– Varje söndag efter besöket i moskén så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål, och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än nåhgot annat man kan tänka sig.

Uttalandet fick Sverige att gå i taket. Riksdagspartiernas representanter var hårda i sina omdömen, och statsvetarprofessorn Olof Petersson anser att kungen bör abdikera.

Karin Klarström, Fredrik Lindén