Satsa på börsen nu – tidpunkten är rätt

Mats Wester chattade med Aftonbladets läsare

NYHETER

Just nu ska du satsa pengar på börsen. Vi befinner oss i början av en konjunkturuppgång, och därför är tajmingen bra.

Det anser Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt.

Han passar i dagens chatt med aftonbladet.se:s läsare på att varna för att försöka tjäna snabba pengar på börsen. Risken är att du förlorar varje krona. Börsen är för långsiktiga placeringar.

Här följer chatten i sin helhet.

J.J säger: Det verkar i princip omöjligt att förutspå börsens alla kast. Och alla "experter" har inte mer rätt än vi andra, ELLER???

   Mats Wester säger: Du har rätt i att det är svårt att förutse börssvängningarna på kort sikt och där är nog experter inte särskilt mycket bättre än någon annan. Men på längre sikt är börsen väldigt rationell och när det gäller att hitta de långsiktiga vinnarna har den påläste nog en fördel.

Annelie säger: Hur ofta bör man uppdatera sig om sina aktiers upp- och nedgång för att göra ett bra jobb?

   Mats Wester säger: Många är hyperaktiva och kollar flera gånger om dagen, men det är inte säkert att de blir bättre av det. Någon gång i veckan kan nog vara tillräckligt.

David säger: Hej Mats! Jag har Ericssonaktier och undrar om du tycker jag ska köpa fler eller sälja och ta hem vinsten? Jag har även Telia som jag tyvärr köpte för 85 kr. Det lär ju dröja flera år innan telia är uppe i 85 kr igen. Ska jag sälja eller köpa fler Telia?

   Mats Wester säger: Har du tjänat pengar på dina Ericsson tycker jag att du kan sälja kanske hälften och behålla den andra hälften. Ericsson är högt värderat i dag och förväntningarna är stora, men aktien kan säkert gå bra ett tag till. Men det är aldrig fel att ta hem en bra vinst. Telia tycker jag att du ska behålla.

J.J säger: Har du hört talas om Doxa? Svensk forskning runt ett biokeramiskt material.

Skall tydligen växa ihop med kroppens egna skelett eller emalj. Köpte aktien för 40kr/st...vet du vad den står i nu?

   Mats Wester säger: Nej, jag känner inte till Doxa och vet inte vad aktien är värd.

säger: Vilken bransch tror du kommer att utvecklas bäst?

   Mats Wester säger: De närmaste månaderna tror jag IT och telekom kommer att gå bra. Mot slutet av året tror jag att till exempel läkemedel och medicinsk teknik kan få ett uppsving.

miclos säger: Vad tror du Ericsson står i om ett år?

   Mats Wester säger: Omöjligt att veta, men jag skulle bli förvånad om kursen är väsentligt högre än idag. Låt säga 20-22 kr för att i alla fall säga något.

Annelie säger: Är högkonjunkturen här nu? Betyder högkonjuntur automatiskt att börsen går upp?

   Mats Wester säger: Det verkar som om vi är på väg in i högkonjunktur, men personligen tror jag att tillväxten inte blir lika hög som i slutet av 1990-talet. Börsen går inte alltid upp under högkonjunktur, det är i slutet av en konjunkturnedgång och i början av en konjunkturuppgång som börsen går som bäst. Ungefär där vi är nu alltså.

ninni säger: Du, ska man gå in på börsen nu, eller 'är det redan för sent? Har alla stora redan gått in?

   Mats Wester säger: Det är inte för sent, även om vi självklart har en del av uppgången bakom oss. Aktier kommer säkert att ge bättre avkastning än obligationer under de närmaste åren.

Knepig säger: Är det inte bättre för en småsparare s att lägga pengarna i madrassen eller på ett helt vanligt sparkonto? sett på riktigt lång sikt alltså...

   Mats Wester säger: På riktigt lång sikt är madrassen en usel placering, eftersom inflationen långsamt kommer att göra pengarna mindre värda. Väljer du madrassen kommer du dessutom att ligga väldigt obekvämt.

miclos säger: Ericsson eller Nokia?

   Mats Wester säger: Ericsson, utan tvekan.

annakarin28 säger: Hej Mats!

Vilka aktier ska man satsa på om man vill ha snabba pengar?

   Mats Wester säger: Vill du tjäna snabba pengar är det högriskaktier i förväntansbolag till exempel inom IT och bioteknik som gäller, men det är väldigt svårt att hitta vinnarna och blir det fel kan du förlora alla pengar du satsat. Så jag avråder från att försöka tjäna snabba pengar på börsen.

annakarin28 säger: Finns det några säkra aktier?

   Mats Wester säger: Inte helt säkra, men om du köper till aktier i Handelsbanken eller någon annan bank är risken väldigt liten att du ska förlora en stor del av dina pengar. Men som sagt, helt riskfritt blir det aldrig.

ninni säger: Har de flesta analytiker mycket aktier själv? Har du mycket aktier?

   Mats Wester säger: Jag tror att de flesta analytiker har pengar placerade i aktier. Själv har jag i första hand fonder, eftersom jag inte tycker att jag har tid att sköta en aktieportfölj. Men jag har 3-4 bolag som jag gillar lite extra och som jag antagligen kommer att äga ganska länge.

Flash säger: När Ericsson stod i 120 kronor sa analytikerna att man skulle köpa aktien. Nu, när den kostar 20 kronor, säger analytikerna att man INTE ska köpa den. Vet ni vad ni pratar om egentligen?

   Mats Wester säger: Svaret på din fråga är ärligt talat nej. Det analytiker och sådana som jag ägnar oss åt är att efter bästa förmåga gissa om framtiden och det är svårt och blir fel ibland. Jag köpte själv Ericsson för 80-100 kr och sålde för 47 kr. Men jag har gjort en del hyggliga affärer också.

PM säger: Skall man följa placeringsråden i dagstidningar?

   Mats Wester säger: Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig när man tar till sig aktietips. Se dem som en impuls att ta reda på mer om det bolag som tipset gäller. Jag tycker i princip inte att man ska köpa aktier i bolag som man inte vet vad de sysslar med. Själv vill jag också förstå hur de tjänar pengar och "gilla" bolaget eller företagsledningen för att köpa aktierna.

säger: Tror du att det är ännu en IT-bubbla på gång?

   Mats Wester säger: Det finns en risk att en del av de små, svenska IT-bolag som stigit så snabbt nu på slutet kommer att gå i konkurs så i den meningen tycker jag att man kan prata om ett antal småbubblor på börsen. Men som helhet är det ingen bubbla.

leffe säger: Ska man tro att Skandia blir ett bra bolag igen?

   Mats Wester säger: Jag är skeptisk och det kommer hur som helst att ta tid. Men det går inte att utesluta att bolaget kan bli uppköpt eller styckas på något sätt och då kan kanske aktien gå bra. Men jag äger inga Skandia-aktier och planerar inte att köpa några heller.

PM säger: Gjordes PPM introduktionen på rätt sätt och på rätt tidpunkt?

   Mats Wester säger: Hade man fått välja fritt under de senaste 104 åren hade man knappast kunnat hitta ett sämre tillfälle.

Flash säger: SE-Banken steg ju från 6-7 kronor till cirka 80 på mindre än ett år på 1990-talet. Kan det hända Ericsson också?

   Mats Wester säger: Nej, det tror jag inte. För SEB handlade uppgången från 6-7 kr till 80 kr om att bolaget gick från konkursmässighet till normal lönsamhet i en bank. Ska Ericsson gå till 80 kr måste bolaget växa oerhört snabbt och under mycket hög lönsamhet. Det tror jag inte kommer att hända.

Reisman säger: Hur kan du anse att vi inte är i någon ny bubbla? De flesta företag värderas väl utifrån framtida intäkter som vi inte vet någonting om. Sett till vad företagen tjänar idag så är väl de flesta företag övervärderade på börsen?

   Mats Wester säger: Som du resonerar så är börsen alltid en bubbla och det kan man mycket väl hävda. Men det jag menar är att relationen mellan dagens aktiekurser och förväntningarna om framtida vinster inte är orimliga.

PM säger: Känner man inga skuldkänslor, när man gett felaktiga råd? Eller ser man det bara som "olycka" i arbetet?

   Mats Wester säger: Jag vet inte om skuldkänslor, men jag skäms till exempel för de råd jag gav i samband med Telia-introduktionen och jag har funderat mycket på varför det blev så fel den gången. Förhoppningsvis har jag lärt mig något och blivit lite duktigare. Men det är också viktigt att du och alla andra som läser våra råd kommer ihåg att vi inte har något facit där vi kan se hur framtiden ska bli. Och har man bara gjort sitt absolut bästa och försökt ge så bra råd som möjligt tycker jag knappast att man kan begära mer.

ARTIKELN HANDLAR OM