Över 100 skidåkare satt fast i stollift

Bromsarna slog stopp – efter två timmar var alla åkare vid Hovfjället nerhissade

NYHETER

TORSBY

Hovfjällets stollift i norra Värmland gick sönder och över 100 skidåkare blev fast uppe i luften på tisdagen.

En del hängde 18 meter upp över träd och stenar.

- Vi har hissat ner alla med hjälp av linor och selar, säger räddningsledaren Ulf Jacobsen.

Det blev en lång väntan för skidåkarna som blev fast i trestolliften när den stannade vid lunchtid på tisdagen. Först drygt två timmar senare hade alla fast mark under fötterna.

- Några är så klart skärrade efter att ha suttit fast där uppe och sedan blivit nerhissade, men evakueringen har gått jättebra, säger Ulf Jacobsen.

Inga skador

Anläggningen har utrustning för att hissa ner folk från liften.

- Vi övar också på det här scenariot. På de högsta ställena får en kille glida på vajern från korg till korg och fästa en sele på skidåkarna som hissas ner en i taget, säger Karl-Erik Westerberg, vd för Hovfjällets skidanläggning.

Totalt var det ett 20-tal man från räddningstjänsten i Torsby och från skidanläggningen som jobbade med att få ner alla skidåkarna.

I stolliften satt mellan 100 och 120 personer, de flesta ungdomar, men även en del barn. Ambulanspersonal från sjukhuset i Torsby fanns på plats och konstaterade att ingen fått några skador.

- En del är frusna, men ingen har skadats. Det är inte så kallt, runt sex minusgrader och som tur är blåser det inte. Nu tas alla om hand och får varm dryck och godis, säger Ulf Jacobsen.

Andra gången

Skidanläggningen 2,5 mil norr om Torsby höll öppet sina andra liftar hela eftermiddagen.

- En del fortsatte att åka skidor igen, medan andra valde att åka hem, säger Karl-Erik Westerberg.

Varför stolliften stannade är ännu okänt.

- Det var i alla fall inget fel med strömförsörjningen, utan det var bromsarna som slog helt stopp. Vi har reparatörer som undersöker var det är som gått sönder, säger Karl-Erik Westerberg.

Det var andra gången man fick hissa ner skidåkarna från stolliften. Förra gången var 1983 när liften var så gott som ny.

Karin Olander/TT