Dödsfall i Torsby ska utredas

Landstingets ledning tvingades avgå i kväll

NYHETER

TORSBY

En patient avled i höstas och en annan drabbades av svåra komplikationer efter operationer på Torsby sjukhus.

Händelserna utreds nu av Socialstyrelsen.

På tisdagskvällen tvingade landstingspolitikerna i Värmland de två högsta tjänstemännen i landstinget att avgå.

- De här händelserna och avslöjandet om obehöriga läkare visar att det finns tydliga brister i organisationen, säger Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro, till TT.

Socialstyrelsen kritiserar att även behöriga läkare på Torsby sjukhus fått ta ett för stort ansvar och att de fått dålig handledning. Det har inte funnits några klara riktlinjer för vilka patienter som ska skickas vidare till Centrallasarettet i Karlstad. Enligt Dan Andersson har svaret från Torsby varit att man har kompetenta läkare som arbetar i små grupper med täta kontakter.

- Det klingar lite ihåligt när man samtidigt har såpass många obehöriga läkare i tjänst.

Brist på information

Avslöjandet om att en falsk läkare från Norge arbetat på sjukhuset och tagit emot över 1 200 patienter kom under förra våren.

- Men det kom till vår kännedom för nio, tio dagar sedan. Det borde vi ha fått reda på senast i anslutning till att den norske läkaren blev avskedad i maj 2003, säger Andersson.

Hösten 2003 avled en kvinna i 70-årsåldern efter komplikationer i samband med en operation där en tumör i tolvfingertarmen skulle avlägsnas. Läkaren som genomförde den operationen var också ansvarig för en annan operation där svåra komplikationer tillstötte. Båda händelserna är anmälda enligt lex Maria.

Kvalitetssäkring

Den anmälde läkaren är utbildad i Tyskland och specialist på kirurgi. Hans ansvar utreds av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och ett vetenskapligt råd som Socialstyrelsen tillsatt.

Lena Gabrielsson, byrådirektör på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro, har träffat ansvariga chefer både i Torsby och Karlstad.

TT: Vem har ansvaret för att de här felen begåtts?

- Det är för tidigt att säga eftersom utredningen pågår, men mycket talar för att kirurgen har gjort ett allvarligt fel. Samtidigt som uppgifterna om obehöriga läkare och dåliga riktlinjer för vem som ska göra vad måste vägas in.

Avgå

Den borgerliga politiska majoriteten i Värmlands landsting tvingade på tisdagen både landstingsdirektör Ulf Öhman och biträdande landstingsdirektör Kristina Lange Carlsson att avgå med omedelbar verkan.

Men landstingsrådet Carin Melin (fp) poängterar att schismen mellan politikerna och chefstjänstemännen inte har något med händelserna i Torsby att göra.

- Nej, det har det inte. Det har jäst mellan oss på olika sätt en tid. Vi har haft olika uppfattningar i olika frågor och till slut har inte samarbetet fungerat, sade Carin Melin till TT på tisdagskvällen.

TT: Är det inte ett illa valt tillfälle att sparka cheferna i denna situation?

- Nu har vi kommit till vägs ände. Andra personer får ta över i Torsby, sade Melin.

Ulf Öhman antyder dålig timing från politikernas sida att låta dem gå samtidigt som Torsby engagerar landstingets personal så hårt.

- Jag har rapporterat alla åtgärder vi gjort i Torsby och både jag och Kristina har fått en hel del beröm för det vi gjort, sade Ulf Öhman till TT.

Carl-Johan Lejland/TT