Minst 42 döda i uppror i Haiti

Ett tiotal städer erövrade av rebeller – FN varnar för humanitär kris

NYHETER

PORT-AU-PRINCE

Minst 42 personer rapporteras ha mist livet hittills under resningen mot Haitis president Jean Bertrand Aristide. Nu varnar FN för en annalkande allvarlig humanitär kris.

Ett tiotal städer och samhällen har erövrats av rebellerna, men i måndags återtog polisen städerna Saint-Marc, Grand Goave och Dondon.

Saint-Marc, som ligger knappt tio mil norr om huvudstaden Port-au-Prince och har 160 000 invånare, intogs av polisstyrkor med helikopterunderstöd. Staden ligger vid den strategiskt viktiga vägen mellan huvudstaden och Gonaïves, den första staden som föll sedan Artibonites revolutionära motståndsfront (Rarf) inlett sitt uppror i torsdags.

Skottlossning, vandalism och plundring har rapporterats från ett flertal städer i samband med polisens försök att slå ner upproret. I flera städer i norr finns varken el eller bränsle.

"Kuppförsök"

En sammanställning av uppgifter från haitiska journalister, ortsbor och sjukhus ger vid handen att minst 42 personer har dödats sedan upproret bröt ut.

Den senaste att falla var en regeringstrogen demonstrant som dog sedan polis ingripit när rivaliserande demonstranter drabbat samman utanför Grand Goave.

Premiärminister Yvon Neptune, som besökte Saint-Marc efter det att polisen hade återtagit staden, har beskrivit upproret som ett kuppförsök, medan oppositionsledaren André Apaid lägger skulden för våldsutbrottet på president Aristide. Apaid beskriver presidenten som "en person som vållar oro. . . en diktator och en despot".

Den lokala polisstyrkan i Gonaïves gav sig av när Rarf intog staden, huvudort i Artibonite-provinsen, efter hårda strider i lördags. Rebellerna har rivit broar och grävt skyttegravar för att kunna hindra polisen att återvända till Gonaïves, uppger lokalradiostationer.

Haitisk tv har visat hur lik ligger kvar på stadens gator, där män med skjutvapen och machete håller vakt, inte sällan stående på någon bil.

Kris hotar

FN varnade på tisdagen för bland annat förvärrad svält i Haiti.

- Osäkerheten och våldet får oss att frukta en allvarlig humanitär kris, sade en FN-taleskvinna i Genève.

En FN-grupp har just inlett sitt arbete i landet för att försöka utröna vilka hjälpbehov som finns med tanke den kroniska undernäringen och de kvardröjande effekterna av orkan- och översvämningskatastrofer på senare år.

Striderna har redan hindrat matutdelning i trakten av Gonaïves.

- Byarna i norr är de allra fattigaste och de som är värst svältdrabbade, påpekade FN-taleskvinnan.

TT-AFP