17-åringarna skyller på varandra

De kan skydda andra - polisen har nytt spår

1 av 3
Emma Karlsson och Linda Jönsson hittades döda den 18 januari.
NYHETER

MALMÖ

De båda mordmisstänkta 17-åringarna har börjat samarbeta med polisen.

Den ene skyller nu på den andre - som i sin tur säger att han är oskyldig, men att han vet mer än han hittills berättat.

En teori är att de försökt skydda någon annan.

17-åringarna har suttit häktade sedan Emma Karlsson och Linda Jönsson hittades döda på Hallandsåsen den 18 januari. Samtidigt som mordutredarna inriktar sig på dem undersöker man också andra spår. Ett av dessa är de tre ynglingar från trakten som försvann på morgonen efter att flickornas bil hittats kraschad.

Flyttat till Dalarna

- De är tidigt hörda i mordutredningen men ska höras igen, bekräftar spaningschef Börje Sjöholm.

Ynglingarna, av vilka en är bror till en av de häktade, är välkända hos polisen och befinner sig nu i Dalarna. Deras flytt kom plötsligt och var oväntad även för deras anhöriga.

Samma kväll som flickorna försvann, den 16 januari, rånades en videobutik i Båstad. Tre kvällar senare genomfördes ett nästan exakt likadant rån mot en videobutik i Falun.

Samma rånare?

- Mycket talar för att det är samma rånare, konstaterar Rolf Back vid polisen i Falun. Vi har nu skickat över allt vårt material till Skånepolisen.

Börje Sjöholm säger att de främst ska höras om vad de vet om dubbelmordet.

Polisen är också intresserad av den ene ynglingens mobiltelefon. Han har tidigare inte haft någon, men det har han nu. Och den 16 januari försvann två mobiltelefoner i hans hemtrakt - en vid videorånet i Båstad, en från ena mördade flickan.

Avsågat hagelgevär

Den rånade expediten i Båstad uppger att hon tror att rånarna, som var unga och talade lokal dialekt, bar på ett avsågat hagelgevär. Ett sådant har nu hittats på Hallandsåsen, i närheten av platsen där de mördade låg.

- Det ska göras en teknisk undersökning av vapnet, berättar Börje Sjöholm.

Han säger också att förhören med de båda misstänkta 17-åringarna fortsätter.

Andra källor avslöjar att pojkarna nu börjat samarbeta med polisen.

- De vet säkert en hel del - men behöver därför inte vara gärningsmän.

Pelle Tagesson