Kerry vann - Clark hoppade av

NYHETER

NEW YORK

Två segrar till för senator John Kerry. Två andraplatser för senator John Edwards. Två tredjeplatser för exgeneral Wesley Clark, som nu ger upp. Det blev facit för de två senaste primärvalen i USA.

Foto: AP
John Kerry.

Kerry var mycket nöjd efter dubbelsegern i Virginia och Tennessee. Han har nu vunnit tolv av fjorton primärval och hans slutseger rycker allt närmare.

Viktigast för yankeen Kerry från Massachusetts var att han visade att han kunde vinna också i sydstaterna, mot de två sydstatskandidaterna Clark och Edwards.

- Jag har vunnit i öster, i norr, i väster och nu i söder, sade Kerry triumferande i sitt segertal. Han riktade sedan nya hårda angrepp mot president George Bush. Kerry räknar med att bli den som möter Bush i höstens presidentval, även om han inte utåt tar ut segern bland demokraterna i förskott.

Supertisdagen

Nästa riktigt viktiga primärval blir supertisdagen den 2 mars. Då röstar tio delstater, bland dem jättarna Kalifornien och New York.

Edwards överlevde som kandidat genom sina två andraplatser. För honom var det också ett viktigt besked att Clark ger upp.

Det officiella beskedet skulle Clark lämna på onsdagen i sin hemstad Little Rock i Arkansas, sade hans talesman.

Clark blir den andre av de seriösa kandidaterna som försvinner. För en vecka sedan gav senator Joe Lieberman upp sin kamp efter en serie bakslag.

Varför så länge?

För Clark var de två tredjeplatserna inte tillräckligt bra för att han ska kunna fortsätta sin kampanj. Ingen överraskades av att Clark gav upp, bara av att det dröjde så länge innan han insåg att han var chanslös.

I Virginia vann Kerry stort, med över hälften av rösterna. Han vann i alla väljarkategorier, även bland delstatens många militärer som hellre satsade på Kerry än på den pensionerade generalen Clark.

I Tennessee var Kerrys seger något knappare. De två kandidaterna Edwards och Clark fick där fler röster sammanlagt än Kerry. Edwards hoppas nu att Clarkväljarna hädanefter ska rösta på honom. Då blir det den envig som Edwards siktat mot hela valrörelsen. Edwards anser att Clark tagit viktiga röster från honom tidigare.

Deans chanser

Howard Dean fick bara några få procent av rösterna på tisdagen och ingen annan än han själv och hans mest trogna anhängare verkar längre tro att Dean har någon chans i fortsättningen.

Dean hade ett jättebra budskap, men väljarna gillade honom inte som kandidat när de mötte honom, konstaterar amerikanska bedömare.

Kerrys framgångar är desto mer enastående som att han för bara en månad sedan hade stöd av färre än tio procent av de demokratiska väljarna.

Kerry valbar

Vallokalsundersökningar i de två senaste delstaterna visade att väljarna angav samma skäl som i alla andra delstater till varför de röstade på Kerry: De tror han kan slå Bush och de är missnöjda framför allt med hur Bush sköter ekonomin. Många säger att de är "arga" på Bush, vilket också blir temat för Kerrys kampanj mot presidenten.

Thomas Höjeberg/TT