Persson kände till resan i förväg

"Resan godkändes av UD"

NYHETER

Göran Persson visste att kungen skulle resa till Brunei.

Det formella beslutet att godkänna statsbesöket togs av UD.

Det avslöjade Göran Persson under en pressträff i dag.

Statsminister Göran Persson var i förväg informerad om kungaparets statsbesök i Brunei.

Däremot var Persson inte med och fattade det formella beslutet om ett svenskt statsbesök i diktaturstaten Brunei, där sultanen är enväldig härskare.

-I den meningen att min organisation har rutiner för att arbeta med det, men jag var inte informerad vid själva beslutstillfället som ligger så långt tillbaka som i januari förra året, sade Göran Persson i dag vid en pressträff i Luleå .

Han fick dock senare vetskap om resan.

-Att han for iväg nu det visste vi självklart om, för att det informeras vi om. Men när beslutet togs, då var jag inte inne i den processen, det sköter utrikesdepartementet.

Krav på att lägga ned utrikesnämnden som förts fram ville inte Göran Persson kommentera, utan hänvisade till den översyn av konstitutionen som senare ska göras.

-Det förs samtal inför den och där har hittills bara ett parti sagt att man vill ta upp statschefens ställning, de andra partierna har avböjt. Nu har folkpartiet skickat signaler om att man vill diskutera de arbetsuppgifter som kungen har enligt nuvarande författning, bland annat ordförandeskapet i utrikesnämnden. Vi ska lyssna på det där en gång till innan vi skriver ihop direktiven.

aftonbladet.se/TT