Kungens fadäs får utländskt eko

NYHETER

Kung Carl Gustafs Bruneigroda har vållat reaktioner i Sveriges grannländer.

Många danskar och norrmän anser liksom en del svenskar att monarkin nu överlevt sig själv.

Även i Tyskland har kungens uttalanden rönt uppmärksamhet i medierna.

På den norska tidningen Verdens Gangs webbplats hade på onsdagseftermiddagen över 70 inlägg inkommit till den politiska debattsidan, långt fler än de som gällde presidentvalet i USA eller kriget i Irak. De flesta tycktes vara för att republik införs i alla de nordiska monarkierna.

Händelsen satte även sina spår på de norska tidningarnas ledarsidor. Under rubriken ''När en kung blir monarkins fiende'' skriver tidningen Aftenposten att ''minimikravet (på en monark av modernt snitt) är att statschefen inte ger uttryck för åsikter och hållningar som inte är representativa för det folk han representerar''. Ledaren nämner också statsvetaren Olof Peterssons abdikationskrav.

Tidningen sammanfattar att det norska kungahuset varit bättre på att anpassa sig till samhället.

''Det är en viktig förklaring till att den norska monarkin fortsätter att framstå som mer samlad, och därför mera livskraftig än den svenska''.

Modest dansk rapportering

Rapporteringen i de danska tidningarna var mer beskedlig. Det var glest med ledarkommentarer och kungafadäsen rapporterades på nyhetsplats.

Finlandssvenska Hufvudstadsbladet skriver under rubriken ''Dilemmat med en monarki'', i en ledare att kungens ursäkt, ''kanske lite obetänksamt'' väl är ''det minsta man kan säga om den omdömeslösheten''.

''...kungen bör nu en gång för alla avhålla sig från politiska uttalanden. Dilemmat är dock just att han själv inte tycks märka när han överskrider den gränsen'', skriver tidningen.

En av Tysklands större tidningar rapporterade på onsdagen om kungens recension av det asiatiska sultanatets statsskick och härskarens tillgänglighet för sina undersåtar. Under den femspal tiga rubriken längst ner på förstasidan - ''Beröm för den allsmäktige sultanen gör att Carl Gustafs tron är i fara'' - redogör den vänsterliberala Frankfurter Rundschau för debatten i Sverige.

”Gammal kompis”

Tidningens Skandinavienkorrespondent berättar både i texten och i en faktaruta om bristen på demokrati i Brunei och påpekar att idén om ett statsbesök kommer från kungen själv och att sultanen enligt uppgifter från UD är en ''gammal kompis'' till det svenska statsöverhuvudet.

Och i onsdagseftermiddagens nyhetsmagasin Europa i dag, i Tysklands näst största tv-kanal ZDF, frågade programledaren i påannonsen varför kungen alltid måste trampa i klaveret.

I inslaget från Stockholm försökte Elisabeth Tarras-Wahlberg lägga till rätta och professor Olof Petersson sade än en gång att det här kan vara början till slutet för den svenska monarkin, medan svenskar på gatan skakade på huvudet och tyckte att kungen ska tiga.

Redan i tisdags hade nyhetsbyrån DPA en rapport om skandalen.

Fortsättning lär följa på betydligt fler ställen, inte minst i den del av den tyska veckopressen med vilken det svenska kungahuset sedan ett par månader kommunicerar genom advokat och domstolar.

Jan Winter/TT Leif Svensson/TT