Misstänks för dataintrång efter Lindh-mordet

Tio kriminavårdsanställda utreds av åklagare

NYHETER

Tio anställda inom kriminalvården blev så nyfikna på Anna Lindhs mördare att de sökte information om misstänkta i kriminalvårdens register.

Nu ska åklagare utreda om de anställda gjorde sig skyldiga till dataintrång.

I nio av fallen letade man efter information om den 35-årige man som först häktades för mordet på Anna Lindh. I det tionde fallet sökte en anställd information om Mijailo Mijailovic, som senare åtalades för mordet.

Kriminalvårdsstyrelsens personalansvarsnämnd beslöt på onsdagen att lämna de misstänkta dataintrången till åklagare.

Inom vissa ramar

Anställda inom kriminalvården har rätt att söka i myndighetens register - men bara inom vissa, givna ramar.

-Man får lov att söka efter sådant som behövs för att fullgöra en arbetsuppgift som man blivit tilldelad. Men det har det inte varit frågan om i de här fallen, säger Anna Törnqvist, handläggare på Kriminalvårdsstyrelsen, till TT.

-Nämnden har kommit fram till att sökningarna varit obehöriga. Men vi har inte tagit ställning till om de anställda också borde ha insett det, påpekar Törnqvist.

De tio personerna är spridda över landet, och har olika befattningar. Tre av dem jobbar på fängelset i Tidaholm. Två finns i Stockholmsområdet.

-Ungefär hälften av de tio är vårdare. Övriga är administrativ personal, säger Anna Törnqvist.

Intrång

Obehöriga datasök gjordes även inom andra myndigheter efter mordet på Lindh.

En polis i Stockholm har åtalats för dataintrång i polisens register. Internutredare inom polisen har inlett förundersökning om mer än 200 liknande fall.

En anställd på Karolinska sjukhuset har polisanmälts för att ha läst den elektroniska sjukjournalen om Anna Lindh, utan att ha behörighet till det.

Micke Larsson/TT