Hajen vägrade släppa

Simmade iland och körde efter hjälp - med 60 cm haj fastbiten i benet

NYHETER

Livvakterna trodde inte sina ögon när mannen kom gående.

Fastbiten i hans ena ben sprattlade en liten haj medan blodet rann från bettet.

- Jag hade inget val. Den vägrade släppa, säger den bitne 22-åringen till en lokal radiostation.

Det hände vid Caves Beach en bit norr om Sydney i Australien. 22-årige Luke Tresoglavic snorklade vid revet 300 meter från land då en bara drygt 60 cm lång haj anföll.

Hajen, enligt vittnen en wobbegong (Eucrossorhinus dasypogon) högg våldsamt i simmarens ena ben - och bet sig fast ordentligt.

- Jag insåg att jag var tvungen att simma iland med hajen hängande där, säger Tresoglavic till Australian Broadcasting Corp radio.

Väl iland försökte 22-åringen förgäves få bort den aggressiva fisken.

- Några personer försökte hjälpa mig, men de fick inte loss den. Hajen satt fast, så jag satte mig i bilen och körde till klubbhuset för att få hjälp.

70-tal huggmärken

Livvakterna i klubbhuset trodde inte sina ögon när 22-åringen kom gående.

- Han sa i princip bara ”kan ni hjälpa mig att få bort den”, säger livvakten Michael Jones.

Hajen släppte när man spolade gälarna med sötvatten. Kvar på benet lämnade den ett 70-tal blödande huggsår efter tänderna.

- Han hade tur som inte råkade värre ut i vattnet när han försökte simma med den där sprattlande på benet. Fast det finns ju ett litet komiskt inslag också, säger livvakten.

En wobbegong kan bli upp till tre meter lång och arten anses vara både lättretad och farlig. Hajen som anföll den 22-årige simmaren dog senare.

Caroline Olsson