Flickornas puss ett fall för rätten

Kyssande homopar kastades ut - var det diskriminering?

NYHETER

Nu avgör rätten om homosexuella ska få visa sin kärlek öppet på krogen.

Utan att bli utkastade.

- Hade vi varit man och kvinna hade det aldrig hänt, säger Susanne Gustavsson.

Foto: TOMMY MARDELL
UTSLÄNGD FRÅN KROGEN Susanne Gustavsson och hennes flickvän kysstes på krogen i somras. Det skulle de inte ha gjort. Krogägaren såg dem och körde ut dem. Han säger att de var högljudda och störde ordningen. Det var därför de blev utkastade.

Susanne Gustavsson och hennes dåvarande flickvän pussades i toalettkön på en krog i Stockholm den 11 juli förra sommaren. Då blev de utslängda.

Susanne anmälde 52-årige krogägaren för olaga diskriminering. I går möttes paret och krogägaren i Stockholms tingsrätt.

- När han såg att vi pussades skrek han: "Håll still!" Jag frågade vad han menade och fick då till svar: "Du vet mycket väl vad jag menar", berättar Susanne.

Förstörde kvällen

- Jag blev så förolämpad. Han förstörde hela vår kväll.

Susanne började argumentera med ägaren. "Får man inte pussas här?" frågade hon. Men Susanne fick inget svar. På uteserveringen väntade parets vänner. Samtliga blev ivägkörda från restaurangen.

"De var högljudda"

Krogägaren nekar till anklagelserna.

- Jag uppfattade att de hånglade och det accepterar jag inte på min restaurang. När jag bad dem sluta började den ena kvinnan uppträda störande. Jag körde ut dem för att de var högljudda och störde ordningen, inte på grund av deras sexuella läggning, säger han.

155 anmälningar

I fjol gjordes 155 anmälningar om olaga diskriminering mot homosexuella. Susannes anmälan är den enda som lett till åtal. Åklagaren yrkar på ett kännbart bötesstraff.

- Det här handlar om upprättelse, både för min egen del och för andra homosexuella som blir illa behandlade. Det finns massor av människor som inte törs göra någon anmälan, säger Susanne.

"Försöksballong"

Stjärnadvokaten Leif Silbersky är krogägarens ombud:

- Det här är en försöksballong från åklagarens sida. Det är ren otur att det blev just den här mannen. Han har inte gjort något fel, säger han.

Dom i målet faller nästa vecka.

Annacarin Falk