15-åring våldtogs av skolkamrater

Flicka utsattes för gruppvåldtäkt - två gånger

NYHETER

MALMÖ

Två gånger på en månad har en 15-årig flicka utsatts för grova gruppvåldtäkter av sina skolkamrater.

Fyra unga pojkar är misstänkta för att våldtagit henne i ett omklädningsrum. Den yngste är bara 14 år.

Tre av de inblandade pojkarna - 14, 15 och 16 år - går i samma skola som flickan i nordvästra Skåne. Den fjärde är en 17-årig kamrat.

Första gången flickan våldtogs var i december, i ett omklädningsrum på en idrottsanläggning. De tre äldsta pojkarna förgrep sig då på den 15-åriga flickan.

Enligt åklagare Christer Forssman gjorde 16- och 17-åringen sig skyldiga till grov våldtäkt medan 15-åringen misstänks för medhjälp till brottet.

Begärs häktade

Den 7 januari utsattes flickan för en ny våldtäkt. Denna gång var det samme 16-åring som tidigare, nu tillsammans med en 14-årig pojke. Båda är misstänkta för våldtäkt. En kamrat till pojkarna blev vittne till händelsen.

De tre äldsta pojkarna är anhållna och häktningsförhandlingar ska hållas i dag. 14-åringen är släppt eftersom han inte är straffmyndig.

Att så unga pojkar anhålls och begärs häktade är ovanligt.

- Här finns synnerliga skäl med tanke på brottets allvarliga karaktär. Det rör sig om två gruppvåldtäkter, och jag anser att brottet är grovt eftersom flera varit inblandade, förklarar Christer Forssman.

Flickan gjorde polisanmälan först den 26 januari men åklagaren menar att det finns en förklaring till detta - liksom att det dröjde ytterligare två veckor innan pojkarna anhölls.

Går kvar i skolan

Sedan våldtäkterna polisanmälts har pojkarna gått kvar i skolan som vanligt - medan flickan fått hemundervisning.

I går undersökte polisen pojkarnas elevskåp på skolan. Ett antal papper togs i beslag. Samtidigt förhördes många av de inblandades kamrater av polisen.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM