Forskare lyckades klona mänskliga embryon

Sydkorean vill tillverka "reservdelar" åt sjuka människor

NYHETER

Forskare i Sydkorea har genom kloning skapat 30 människoembryon.

Stamceller från klonerna ska användas för att undersöka möjligheten att ta fram ”reservdelar” till sjuka människor.

Forskarna på universitetet i Seoul har tagit vanliga celler och ägg från 16 kvinnor. Från sammanlagt 242 ägg har forskarna sedan lyckats framställa 30 embryon – genetiskt identiska med respektive äggdonator.

Med stamcellerna från dessa embryon ska forskarna undersöka möjligheterna att bota sjukdomar som diabetes och parkinsons sjukdom.

– Det här är de mest framskridna klonade människoembryon som hittills producerats, säger professor Woo Suk Hwang till BBC News Online.

Vill inte göra barn

Forskarteamet presenterar sitt resultat i tidningen ”Science”. Oberoende journalister har granskat forskarnas arbete innan resultatet publicerades.

Chefredaktören på Science ser positivt på forskningen.

– De potentiella användningsområdena för stamceller från embryon är enorma, men det finns stora vetenskapliga hinder på vägen, säger Donald Kennedy.

Han tycker nu att det är viktigt att man världen över förbjuder forskning med syfte att framställa levande barn med hjälp av kloningstekniken.

Professor Wang i Seoul håller med:

– Vi kommer aldrig försöka ta fram klonade människor. Vid kloning av djur har vi stött på så många svårigheter och faror med missbildningar, särskilt av de inre organen.

Trots de kända riskerna påstod den amerikanske läkaren Panos Zavos tidigare i år att en gravid kvinna bar på ett klonat embryo. Enligt senare uppgifter fanns embryot men kvinnan blev aldrig gravid.

Malin Ekmark