"bin Ladin kan slå till från fartyg"

Brittisk polis varnar för attack mot parlamentet

NYHETER

Den eftersökte terroristen Usama bin Ladin har en terroristflotta på femton fartyg.

Det hävdar brittiska Scotland Yard som varnat för att ett fartyg kan ta sig upp i Themsen och attackera parlamentet

Foto: AP
Säkerheten har höjts kring parlamentsbyggnaden i London.

Enligt uppgifter i den brittiska tidningen the Mirrors nätupplaga försöker de brittiska och amerika underrättelsetjänsterna MI6 och CIA att spåra fartyg som al-Qaida ska ha köpt från en grekisk redare.

Fartygen som kan ha dödliga kemikalier eller så kallade smutsiga bomber i lasten skulle kunna ramma andra fartyg, oljeriggar eller gå in i hamnar för att sabotera. De ska vara registrerade i Jemen och Somalia. Men det är möjligt att de seglar under annan flagg.

Svåra att hitta

Nu tror brittisk och amerikansk underrättelsetjänst att fartygen finns i Indiska oceanen eller Stilla havet. Men med 120  000 fartyg världen över kan de vara svåra att hitta.

Themsen bevakas

Beväpnad polis patrullerar redan Themsen för att skydda parlamentet och andra möjliga mål. Flottans specialstyrkor och den brittiska polisen Scotland Yards antiterroristgrupp bevakar ovanliga fartygsförflyttningar i närheten av brittiska oljefält och raffinaderier.

Den amerikanska underrättelsetjänsten misstänker att al-Qaida-fartyg fraktade bomberna som användes vid attacken mot två amerikanska ambassader i Afrika 1998. Även bomben som användes mot nattklubben på Bali tros ha kommit med fartyg.

Malin Ekmark