Saddam trodde inte att USA skulle anfalla

Satte sin militär att bekämpa interna uppror

NYHETER

Saddam Hussein var så säker på att USA aldrig skulle gå in med marktrupper i Irak att han inte brydde sig om att försvara landet.

Istället beordrade han militären att slå ner interna uppror.

En begränsad bombräd. De var vad Saddam Hussein trodde att USA skulle genomföra.

Det irakiska försvarsdepartementet var inte lika säkra på saken men trodde att eventuella marktrupper skulle komma via Jordanien.

Uppgifterna kommer enligt Washington Post från förhör med tillfångatagna irakiska ledare och militärer.

De hemliga förhörsprotokollen ger en bild av ett Irak där regeringen var avskärmad från sanningen. Medlemmar av Saddams inre krets ska regelbundet ha ljugit för diktatorn – och för varandra – om landets militära förmåga.

Svårt att samarbeta

Förhören visar också på amerikanska misslyckanden.

Innan kriget förde Pentagon en informationskampanj som gick ut på att söka stöd för USA:s politik. Arabisktalande regeringsmedlemmar ska ha ringt till irakiska myndighetspersoner för att övertala dem att överge Saddam och på så sätt undvika krig.

Pratade för bra arabiska

Men amerikanerna pratade så bra arabiska att irakierna inte trodde på att de var amerikaner. Istället misstänkte man att det var ett lojalitetstest som Saddam stod bakom. Därför vägrade irakierna att samarbeta och undvek att använda telefonerna.

Med flygblad försökte amerikanerna övertala vanliga irakier att desertera eller att gå med de amerikanska trupperna. Men inte heller det fungerade, enligt de irakier som förhörts, skriver Washington Post.

Malin Ekmark