Hotad - hålls helt isolerad

Polisen vågar inte låta Anna Lindhs mördare lämna häktet

1 av 2 | Foto: POLISEN och LASSE ALLARD
undersöks fortfarande Mijailo Mijailovic, 25, som mördade utrikesminister Anna Lindh, hålls helt avskild på Kronobergshäktet i Stockholm. Polisen vågar inte flytta honom till ett sjukhus, utan låter genomföra den rättspsykiatriska undersökningen på häktet. Det är en av orsakerna till att det kommer att dröja ytterligare nästan en månad tills resultatet av undersökningen är klart.
NYHETER

Mijailo Mijailovic har utsatts för upprepade hot.

- Det är hotbrev som har skickats hit som är oerhört aggressiva, säger häkteschefen Lars-Åke Pettersson.

- Mijailovic har en låda med den typen av post och den har han inte tittat i.

Trots att Mijailo Mijailovic har suttit häktad i över fyra månader hålls han fortfarande helt avskild från de övriga intagna på häktet.

- Vi vill inte riskera att det är någon medintagen som går till angrepp, säger häkteschefen Lars-Åke Pettersson.

Sjukhuset för farligt

Men det är inte bara intagna som kan vara ett hot för Mijailovic. Han har fått över tio hotbrev från olika personer ute i samhället.

Han har själv inte velat läsa breven och de har nu stoppats undan i en speciell låda.

Häktesledningen har granskat flera av breven.

- Vi känner till och med till vissa avsändare, säger Lars-Åke Pettersson.

Det är hotbilden mot Mijailo Mijailovic som gör att han genomgår den rättspsykiatriska undersökningen på häktet.

På de rättspsykiatriska avdelningarna träffar de intagna varandra och där skulle det vara alldeles för riskfyllt för Mijailovic att vistas, enligt häktesledningen.

- Är man misstänkt för den här typen av brott så kan man lätt räkna ut att det finns folk som kan vara oerhört aggressiva, säger Lars-Åke Pettersson.

Tar fyra veckor till

Den rättspsykiatriska undersökningen av Mijailovic skulle egentligen ha varit klar, men allt har dragit ut på tiden och tidigast den 9 mars beräknas den nu bli färdig.

- Det är ett digert förundersökningsmaterial, säger Pelle Granström som är avdelningschef på rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm.

Oavsett om Mijailovic döms till sluten rättspsykiatrisk vård eller fängelse så kan det uppstå problem när han ska flytta från häktet.

Pedofiler och brottslingar som har gjort sig skyldiga till skambelagda eller andra speciella brott placeras ofta avskilda från andra.

Åtminstone till en början.

- Man kan ta lasermannen som exempel, han hade det inte så lätt när han fick livstids fängelse och skulle ut till en miljö som är befolkad av ganska många med en annan bakgrund än svensk, säger Lars-Åke Pettersson.

- Men numer är han en fullt accepterad fånge på livstidsavdelningen på Kumla.

Avdelning för tjallare

Även om Mijailovic bör hållas avskild från andra så tror inte Lars-Åke Pettersson att en avdelning för sexual- och pedofilbrottslingar vore en lämplig placering.

- Nej, men det finns avdelningar där vissa sitter för att de är illa ansatta efter att ha tjallat eller för att de är personlighetsavvikande och inte kan vara i en större grupp.

Domstolen: Han är skyldig

Richard Aschberg