Offret kände sina mördare

Mordet vid daghemmet var uppgörelse i gangsterkretsar

NYHETER

GÖTEBORG

Mannen fyllde 48 år i tisdags.

Kvällen därpå hittades han mördad vid ett daghem.

Mycket tyder på att han kände sin mördare - eller blev överrumplad.

Foto: bengt kulén
blod på marken den döde mannen låg på en gångväg intill ett daghem. När barnen går hem från dagis passerar de mordplatsen. Barnen på bilden har dock inget samband med artikeln.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev 48-åringen skjuten i huvudet på nära håll, och i hans byxlinning fanns en Magnum-revolver nedstoppad.

Alldeles intill platsen där liket hittades finns ett uthus, och där stod en dörr öppen när polisen kom till platsen. Det kan vara där mördaren väntade.

Polisen letade i går med stora insatser efter en eller flera gärningsmän.

Kriminella kontakter

Mordet betraktas som en uppgörelse i gangsterkretsar. Mannen hade tidigare blivit utsatt för mordförsök och han sägs ha brukat bära skyddsväst.

48-åringen hade nära kontakter med åtminstone två kriminella ligor, Albanligan och Original gangsters. Han ansågs flyta mellan de två kriminella gängen. Det betyder att han kan ha haft fiender på många håll.

- Det är egentligen bara kärnan i de kriminella gängen som har fast knytning till respektive gäng. Ju längre ner man kommer i hierarkin, eller vad man ska kalla det, desto lösare flyter de runt, säger Mats Glansberg, informationschef vid polisen i Göteborg.

Förra gången 48-åringen utsattes för mordförsök var i april i fjol, då han blev beskjuten på ett kafé mitt i Göteborgs centrum. Han fick livshotande skador men överlevde. Mordförsöket är ännu inte uppklarat.

I november fick mannen återvända till Sahlgrenska sjukhuset för ytterligare en operation. Då fanns ett par män dygnet runt hos honom i sjukrummet, personer som presenterades som anhöriga men som sjukhusanställda uppfattade som livvakter.

Lämnat trakten,

Då Aftonbladet skrev om saken ringde 48-åringen och dementerade. Han hävdade att han visserligen hade fiender men inte var utsatt för hot, och "livvakterna" var hans vänner.

- Jag är en vanlig affärsman, sade han.

Under några månader, fram till i september i fjol, bodde mannen på en adress nära den plats där han i onsdags hittades mördad. Men i oktober flyttade han till ett annat bostadsområde. Varför han besökte sina gamla hemtrakter är en av de många frågorna runt mordet.

48-åringen var dömd för flera grova brott:

Aftonbladet i går

Lena Olsson, Andreas Harne