Gamla tv-tittare gör pejlare rika

Kontrollanter specialiserar sig på smitande pensionärer

NYHETER

Bli rik på att jaga pensionärer som smiter från tv-licensen.

Radiotjänst har två kontrollanter som specialiserar sig på åldringar.

Deras lön: upp till 70 000 kronor i månaden.

Foto: AP
jagar äldre smitare Två specialanställda kontrollanter går till ålderdomshem och kollar vilka av pensionärerna som har tv. Ju fler de lyckas avslöja som inte betalt licens, desto tjockare lönekuvert.

Licensskolkande pensionärer är högvilt för Radiotjänst.

Det är självfallet lönsamt för Radiotjänst att få in licenspengarna. Men det är ännu mer lönsamt för de två specialkontrollanter som avslöjar de åldriga licensskolkarna.

Får provision

Östersundsposten berättar i dag att Radiotjänst anställt två kontrollanter som har till enda uppgift att jaga pensionärer.

Kontrollanterna jobbar för provision. Ju fler pensionärer de får tag i, desto fetare lönekuvert.

Enligt Östersundsposten har kontrollanterna fått in kring 400 obetalda licenser per månad vilket ger dem en månadslön kring 70 000 kronor.

För de första 40 licenserna får de en ersättning på 130 kronor styck, sedan stiger ersättningen till 160 kronor. Dessutom får de en bonus på sju kronor per licens.

Blev JO-anmälda

Detta är första gången Radiotjänst har en riktad kampanj mot pensionärer.

- Åldringar har varit en fredad zon, vi har inte velat bråka med de gamla, säger en kontrollant till ÖP:s reporter Tomas Larsson.

Åldringssatsningen är inte okontroversiell. Bara de två specialkontrollanterna får besöka äldreboenden.

De har redan blivit JO-anmälda för sitt sätt att begära information från personalen om vilka som har tv. Jurister hävdar att personalen bryter mot sekretesslagen.

Svante Lidén