Stödet för Bush minskar snabbt

NYHETER

NEW YORK

Ännu en amerikansk mätning visar på snabbt sjunkande stöd för president George Bush. Det går nu att urskilja en tydlig omsvängning i den amerikanska opinionen. Frågan är om den är tillfällig eller varaktig.

Den senaste mätningen har utförts för Washington Post och tv-bolaget ABC.

Vid val i dag skulle 52 procent rösta på demokraten John Kerry och bara 43 procent på Bush. Så stor har Kerrys ledning aldrig varit förut.

Det är kvinnorna som ger Kerry ledningen. Bland männen är ställningen lika.

Mätningen innehåller bara dåliga nyheter för Bush. Väljarna ger Kerry bättre betyg beträffande sjukvård, ekonomi, jobb och utbildning.

Bush leder bara beträffande kampen mot terrorn och Irakkriget, med stöd av 50 procent. Men för Irakinsatsen har siffrorna rasat från i januari med åtta procentenheter.

Bush ohederlig?

Mest oroande för Bush är nog att allt färre tycker att han är hederlig och pålitlig. Hederligheten var tema i valet år 2000 då Bush framhölls som en motsats till Bill Clinton och hans Monica Lewinskyaffär. Clintons vicepresident Al Gore kopplades också ihop med affärerna. Fortfarande tycker 52 procent att Bush är hederlig och pålitlig men det är en minskning med åtta procentenheter från i höstas och den lägsta noteringen sedan mars 1999. Som bäst noterades Bush för 77 procent.

Mätningar så här långt före valet får inte övertolkas. Men de uppvisar ett mönster, en markant negativ trend för Bush.

Orsakerna

Det finns flera orsaker:

Demokraterna och Kerry har fått stor uppmärksamhet under primärvalskampanjen, konflikten i Irak går dåligt. Bush har tvingats medge att han hade fel om Iraks massförstörelsevapen, sysselsättningen återhämtar sig inte som Bush lovat och hans budget uppvisar rekordunderskott.

Republikanska talesmän uppträder som de var obekymrade men många i den stora skaran politiska förståsigpåare i USA känner vittring av växande oro i Vita huset.

Far och son

I presidentvalet 1988 ledde demokraten Mike Dukakis klart över George Bush den äldre ännu på sommaren. Vid valet i november krossades Dukakis av Bush efter en grov och smutsig valrörelse. Sensmoral: Tro inte för mycket på tidiga opinionsmätningar.

Men det finns en fortsättning som allt oftare nämns i USA. Fyra år senare förlorade George Bush den äldre, stort mot Clinton.

Ett av Kerrys stridsrop i år är: Fader som son, bara fyra år!

Thomas Höjeberg/TT