Sju av tio vill ha kungen kvar

Starkt stöd för monarkin trots kungens groda

NYHETER

Stödet för monarkin är fortsatt starkt trots debatten om kungens uttalanden i Brunei.

72 procent av svenskarna vill ha kungen kvar trots grodorna, visar en färsk undersökning.

Även bland vänsterpartister är rojalisterna starka - 49 procent vill behålla monarkin.

Trygghet och tradition väger tungt, visar Sifo-undersökningen som TT låtit göra.

Trots kungens uppmärksammade uttalanden under statsbesöket i Brunei är stödet för monarkin fortsatt mycket starkt.

-Det har väl inte uppfattats som en särskilt viktig sak. Brunei är ett avlägset land som få känner till. Många har väl uppfattat det som att kungen har pratat lite vänligt som gäst, säger Sören Holmberg, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, till TT.

Undersökningen bland 1.000 svenskar gjordes den 10-13 februari, när debatten rasade som värst om kungens uttalande i måndags under statsbesöket i Brunei. Frågan som ställdes var: "Vill du behålla eller avskaffa monarkin i Sverige?".

Drygt sju av tio som svarade - 72 procent - vill ha kungahuset kvar.

Rojalister i majoritet även i v

Kritiken från statsvetare och riksdagspolitiker mot att kungen kallat diktaturen Brunei ett öppet land, öppnare än många andra man kan tänka sig, har alltså inte bitit i opinionen. En liknande Sifo-undersökning i höstas visade samma stöd för monarkin.

Sören Holmberg pekar på att statsminister Göran Persson sagt att uttalandet inte var så allvarligt, och "gick med på den här tolkningen att det var ett missförstånd".

- Det har också de flesta partiledare gjort. Därmed har ju det officiella Sverige strukit ett streck över incidenten, och det har uppenbarligen också det svenska folket gjort.

Bara 16 procent vill avskaffa monarkin. Moderater är mest monarkitrogna, med 87 procent. Flest republikaner finns bland vänsterpartister. Men inte ens i v är de i majoritet, 49 procent vill ha kungahuset kvar, medan 39 procent vill avskaffa.

Äldre kvinnor gillar kungen mest

Lägst är stödet bland män i åldern 30-49. Där vill "bara" 67 procent ha kvar kungahuset. Av kvinnor i åldern 65 år och uppåt vill 85 procent behålla monarkin.

-Det kan ligga trygghet bakom det här. Du vet vad du har, men inte vad du får. Och då finner människor ingen anledning att hoppa i annan tunna, säger Holmberg.

Han menar också att de olika alternativen till monarkin aldrig riktigt tagits upp och på allvar belysts i svensk offentlig debatt.

Högutbildade Saco-medlemmar och invånare i storstäder är mer monarkimotståndare. Också detta mönster känns igen från andra studier, säger Holmberg.

Birgitta Ohlsson, folkpartistisk riksdagsledamot och ordförande i Republikanska föreningen, har hårt kritiserat kungens ord. Hon är inte förvånad över siffrorna.

Kungen har fått många mejl och sms

- Vi är så invaggade sedan barnsben att se upp till och beundra monarkin, och svensk press har inte heller granskat kungahuset särskilt hårt. Det är trist att inte fler har ändrat sig, men det här är en process som tar tid, säger hon till TT.

Inte heller Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets informationschef, är förvånad. De senaste dagarna har många människor skickat sitt stöd via brev, sms och e-post, uppger hon.

-Det speglar de stämningar bland svenska folket som vi som arbetar vid hovstaterna känner igen, säger Tarras-Wahlberg.

aftonbladet.se/TT