Var var Bush under kriget i Vietnam?

NYHETER

Vita huset offentliggjorde på fredagen alla handlingar om president George Bushs militärtjänst under Vietnamkriget, sammanlagt cirka 300 sidor.

Demokraternas kritiska frågor kring Bushs militärtjänst har blivit så besvärande att Vita huset släppte allt man fått från försvarets arkiv om Bush, i hopp om att desarmera det explosiva ämnet.

Foto: AP
Bush under sin tjänstgöring i Texas Air National Guard 1968-73.

På fredagen kom materialet in och när informationsavdelningen frågade Bush vad han ville göra med det svarande han: släpp alltihop.

Han har tidigare lovat offentliggöra allt material men först nu har man uppenbarligen rekvirerat det från de centrala arkiven i Colorado.

Vita huset hävdade att dokumenten skulle bevisa att Bush verkligen fullgjorde sin militärtjänst och inte smet ifrån under nästan ett år, som demokraterna misstänker.

Officer kom ihåg Bush

Det var en klassisk dokumentdumpning som genomfördes sent på fredagen när de flesta journalister gått hem för helgen. Journalisterna fick utan förvarning ut mängder med oöverskådliga dokument om stort och smått, lönebesked, intyg, medicinska rapporter och annat. Att gå igen handlingarna, att förstå dem och att tolka dem på ett begripligt sätt skulle ta ett tag, rapporterade CNN.

Demokraterna har ifrågasatt Bushs tjänstgöring under 1972-1973 i Alabama eftersom ingen person trätt fram och sagt att han kom ihåg Bush där.

På fredagen dök det dock upp en hög officer som hävdade att han mindes Bush väl från Alabamatiden, en välkommen nyhet för Bushlägret.

Kerrys tjänstgöring slår högre

Republikanerna är mycket angelägna om att svepa bort frågan om Bushs militärtjänst ur valrörelsen, eftersom utmanaren John Kerry har så mycket att vinna på den. En jämförelse mellan Kerrys tjänst i på en patrullbåt i Vietnam och Bushs i nationalgardets flygvapen utfaller tydligt till Kerrys fördel.

Bråket om Bushs militärtjänst har fått hela valrörelsen att hårdna betydligt och republikanerna började på fredagen sända sin första tv-reklam inför valet.

Den handlade inte om hur duktig Bush har varit och vilka planer han har för framtiden. I stället var den ett direkt personangrepp riktat mot Kerry för att han tagit emot pengar av de så kallade specialintressen i Washington som han kritiserar så häftigt i sin valkampanj.

Kerrylägret svarade att Bush inte har något att säga i denna fråga eftersom ingen annan tagit emot så mycket pengar som han har gjort. Dessutom har han gett storföretagen valuta för pengarna på en rad områden.

Anslaget i republikanernas tv-reklam tyder på att årets valrörelse kan bli den smutsigaste i modern tid, eller åtminstone sedan president Richard Nixons omvalskampanj 1972.

Thomas Höjeberg/TT