Skål - nu får vi adoptera!

NYHETER

Det står svart på vitt - "beviljade".

Robert och Fredrik Skoglund är Sveriges första homosexuella par som får adoptera.

- Sydafrika är ett alternativ, säger paret.

Foto: TOMMY MARDELL
GODKÄNDA Robert och Fredrik Skoglund är det första homosexuella paret i Sverige som har beviljats rätt att adoptera. I går firade de beslutet med en skål i champagne. Men ett godkännande räcker inte för att de ska bli föräldrar. Nu måste de hitta ett land som går med på att barnen får komma till ett homosexuellt par.

Aftonbladet träffade de äkta makarna från samhället väster om Stockholm i somras. De berättade om sin barnlängtan och om barnkammaren som redan är inredd i tankarna.

Kunde inte sova

Då var de mitt uppe i utredningen. Nu har beslutet kommit.

De är godkända.

- Det är en lättnad, säger Robert, 38.

- I natt har jag inte kunnat sova. Och jag har fortfarande knappt kunnat äta, säger Fredrik, 30, ett dygn efter det positiva beskedet.

I förrgår var de kallade till stadsdelsnämnden och fick svara på ytterligare frågor.

Ingen svår fråga

- Vi fick en fråga om hur vi skulle lösa biten med kvinnlig förebild. Och det var inget vi höjde på ögonbrynen åt. Men sedan var det en kvinna som undrade vem som hade tipsat massmedia och hon fortsatte att ställa otrevliga frågor. Frågan om källa får hon ju inte ens ställa, säger Robert.

Den kvinnan var den enda som reserverade sig mot beslutet.

- Vi fick vänta utanför. Sen kom de ut och sa: "Det är grönt."

Längtan efter barn har nu plötsligt blivit ännu större.

- Pirrig har jag nog mest känt mig när vi gick adoptionskursen. När vi fick se film på andra som varit nere och hämtat sina barn. Det kändes som om man var där! säger Robert.

Men ett godkännande betyder inte automatiskt föräldraskap. Att hitta ett land som vill låta "sina" barn komma till ett homosexuellt par är inte enkelt.

Svårt bli godkänd

- Par från USA och Kanada har fått adoptera barn från Sydafrika och Vietnam. Så Sydafrika kan vara ett alternativ. Men vi är inställda på att bli omprövade om två år när tillståndet gått ut.

Joakim Wohlfeil på Adoptivcentrum håller med om att det inte är lätt för föräldrar av samma kön att bli godkända i barnets hemland.

Optimister ändå

- Vi kommer att behandla dem som alla andra. Men det svåra är att det i dag inte finns kontakter som söker samkönade föräldrapar. Och de andra metoder som finns är inte alltid förenliga med barnkonventionen som Sverige, men till exempel inte USA, skrivit under, säger Joakim Wohlfeil, Adoptivcentrum.

Men Fredrik och Robert vågade ändå skåla i champagne i går.

- Vi är skeptiska. Men optimistiska!

Lagen kom i fjol

Alexandra Forslund