”Pastorn är en djävul”

Knutby-församlingen gav honom sparken

Foto: mattias carlsson
pastorn blev omhäktad i går Knutbypastorn gömde sig under en jacka när han fördes ut från tingsrätten. Efter två veckor i häktet ser 32-åringen sliten ut och hans advokat berättar att pastorn mår allt sämre.
NYHETER

UPPSALA

Församlingen fick nog efter pastorns otrohetsaffär.

Efter ett krismöte i torsdags avsattes han som församlingens föreståndare.

– Jag leder församlingen tills vidare, säger pastor Kim Wincent till Aftonbladet.

Foto: mattias carlsson
HAN TAR ÖVER Knutby-församlingens nye pastor Kim Wincent lämnar omhäktningsförhandlingen i går: ”Det enda vi kan göra nu är att lita på polisen”.

Trots att den 32-årige pastorn suttit häktad i två veckor har han formellt fortsatt vara församlingens föreståndare. Under den tiden har församlingens ledarskap helhjärtat slutit upp bakom honom.

– De vi älskar sitter häktade oskyldiga. Vi har fortfarande en föreståndare – även om han är fängslad, sa Kim Wincent i en predikan för två veckor sedan.

”Vi litar på polisen”

När 32-åringen i går blev omhäktad var Kim Wincent inte lika tvärsäker.

– Det enda vi kan göra är att lita på polisen.

I torsdags eftermiddag träffade pastorerna i församlingen den 26-åriga kvinna som i onsdags släpptes ur häktet. Under samtalet berättade kvinnan – som är gift med den skottskadade 30-åringen – om sin kärleksrelation med pastorn.

Efteråt kallade pastorerna församlingen till ett extrainkallat krismöte som leddes av Kim Wincent.

De närvarande medlemmarna fick information om att man hade talat med den 26-åriga kvinnan och att hon bekräftat relationen med pastorn.

– På grund av lögnerna och otrohetsaffären fick pastorn sparken, uppger en källa med insyn.

Ledare gör comeback

Ny föreståndare i församlingen är Kim Wincent, 49. Han var församlingens ledare innan det yngre gardet tog över.

Enligt Aftonbladets källa är beslutet ännu så länge inofficiellt. Beslut om det formella avskedandet kommer att fattas senare.

Under det känslosamma mötet uttryckte församlingsmedlemmar omdömen som ”han är en djävul” om pastorn som tidigare ledde församlingen.

Kim Wincent vill inte avslöja några detaljer om mötet men bekräftar att han nu leder församlingen.

– Jag har gått in som vakanspastor och kommer att fungera som det tills vidare. I mars har församlingen årsmöte och då tar vi formellt ställning i frågan.

– Det har inte skett något formellt val av ny pastor och inget formellt avskedande av den häktade pastorn. Vi måste först och främst ta reda på vad som är sant.

Den 32-årige pastorn såg sliten ut när han i går omhäktades av Uppsala tingsrätt.

Pastorn mår dåligt

– Han mår sämre nu än för två veckor sedan. De här veckorna har satt sina spår, sa pastorns advokat Ola Nordström efter förhandlingen.

Enligt kammaråklagare Elin Blank har misstankarna stärkts mot pastorn.

Advokaten är inte imponerad av bevisningen, men har förståelse för

att pastorn är misstänkt.

– Det finns en del uppgifter som jag förstår är intressanta för utredningen, och som jag hoppas vi kan reda ut under förundersökningen, säger Ola Nordström.

Jens Kärrman, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM