27 döda i attack mot polis- och rådhus

Ett tjugotal fångar fritogs av tungt beväpnade gerillamän

Foto: Karim Kadim
23 människor dödades och flera skadades i en attack mot irakiska säkerhetsstyrkor i Falluja. Under eldstrid intog gerillamän två byggnader och fritog ett tjugotal fångar.
NYHETER

AL-FALLUJA

27 människor dödades på lördagen i den tredje stora attacken mot irakiska säkerhetsstyrkor denna vecka. Trots infångandet av Saddam Hussein tilltar nu våldet kraftigt i Irak, enligt en ny hemlig rapport.

Den uppenbarligen noggrant planerade attacken mot en polisstation och en byggnad tillhörande den civila försvarskåren ICDC inleddes vid 8.30-tiden på lördagsmorgonen.

-En grupp om ungefär 15 gärningsmän anföll polisstationen med granatkastare och automatvapen. De tog sig in i byggnaden och fritog 22 fångar, sade polischef Hakim Jumaili.

Intensiva eldstrider utbröt.

''Minst 23 irakiska poliser dödades och cirka 30 skadades'' hette det i ett pressmeddelande från USA-militären i al-Falluja, som tillade att fyra gärningsmän också dödats.

Staden väster om Bagdad, i den så kallade sunnitriangeln, har varit scen för omfattande våld mot den USA-ledda ockupationsmakten.

Blodig vecka

Dubbelattacken kom två dagar efter det att generalen John Abizaid, befälhavare för USA:s styrkor i Mellanöstern, klarade sig undan en granatattack i al-Falluja. Den utgjorde också en dyster fortsättning på en mycket blodig vecka: i tisdags dödades 55 irakier i ett bombdåd utanför en polisstation i al-Iskandariyya söder om Bagdad. De flesta av dem köade för att söka jobb vid polisen. Och i onsdags dödades 47 utanför ett militärt ekryteringskontor i Bagdad. Även där köade de flesta av offren för att få jobb.

Den 1 februari dödades över 100 människor av två självmordsbombare som slog till i Arbil mot de båda kurdiska partierna KDP och PUK. Februari kan därmed bli ännu våldsammare och blodigare än januari, som ändå visade på en starkt uppåtgående våldstrend, enligt en hemlig rapport från hjälporganet USAID. ''Januari hade den högsta våldssiffran sedan september 2003 ... trots att Iraks säkerhetsstyrkor expanderar och trots att allt fler greps av koalitionsstyrkor i december och januari'', citerar Financial Times rapporten.

Sunnitriangeln

Därmed motsäger USAID:s data den amerikanska ledningen, som försökt lugna allmänheten därhemma och runtom i världen med att säkerheten i Irak förbättras.

Enligt rapporten, som innehåller uppgifter från bland andra USA:s ockupationsmyndigheter, mer än fördubblades de ''högintensiva'', alltså storskaliga och ofta dödliga, attackerna från 316 stycken i december till 642 i januari. ''Lågintensiva'' attacker som stenkastning nästan trefaldigades, från 182 till 522 stycken. Anfall mot flygplan får en egen kategori, elva stycken under januari.

De flesta våldshändelser rapporterades just från sunnitriangeln, där stödet var starkast för Saddam Hussein.

USAID varnar för att Irak kan bli ett nytt Balkan: ''En del fruktar en 'balkanisering' av Irak om inte säkerheten, ekonomin och infrastrukturen förbättras''.

TT-AFP