Nu får Stockholm 16000 nya bostäder

...och politikerna har lovat ytterligare 4 000 lägenheter

NYHETER

Majoriteten i Stockholm har lovat 20 000 nya lägenheter.

Här är planerna på de första 16 000.

- Det klarar de aldrig, säger professor Stellan Lundström på KTH.

Att bygga 20 000 nya bostäder är ett vallöfte som s, v och mp inte har råd att svika. Efter kovändningen med trängselavgifterna skulle det vara ett stort bakslag om också bostadslöftet visade sig vara tomma ord.

Det är därför en viktig lägesbeskrivning som politikerna nu får av tjänstemännen när det speciellt inrättade 20K-kansliet nästa vecka presenterar en rapport med planer på 16 000 nya lägenheter.

"Vi klarar målet"

- Det är jätteroligt att se hur långt vi kommit. Allt talar för att vi klarar målet, säger stadsbyggnadsborgarråd Py Börjeson (s).

Rapporten är preliminär och det väntas ske flera förändringar när projekten manglas genom den demokratiska processen.

Men även om alla dessa planer blir verklighet fattas det fortfarande 4 000 lägenheter som tjänstemännen kämpar för att skaka fram.

Enligt vallöftet ska hälften av de utlovade lägenheterna vara hyresrätter. Dessutom ska 4 000 lägenheter vara extra billiga.

- Vi har beslutat att tillsätta 15 nya tjänster på stadsbyggnadskontoret för att klara det omfattande planarbete som återstår, säger Py Börjeson.

Måste kunna sälja

Men det är många som tvivlar. En av dem är Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

- Planer är en sak, bygga är en annan. Byggherrarna måste tro att de kan sälja bostäderna och den grupp köpstarka konsumenter som kan tänkas efterfråga nyproducerade bostäder är inte så stor, säger han.

Men Py Börjeson är inte oroad:

- Byggherrarna ger i stället uttryck för att planprocesserna tar för lång tid så att de måste vänta med att börja bygga, säger hon.

Så många lägenheter planeras i varje stadsdel:

Olle Castelius