"Barnflickan är ett offer"

Församlingen har ändrat sin syn på 26-åringen – det kan få henne att berätta

Foto: URBAN ANDERSSON
tog avstånd från pastorn Pingstförsamlingen i Knutby betyder mycket för den 26-åriga kvinna som har erkänt mordet på pastorns 23-åriga fru och säger att hon var ensam om dådet. Efter att församlingen tagit avstånd från sin pastor, som misstänks för medhjälp till mordet, tror kvinnans advokat att hon kommer att ändra inställning.
NYHETER

Pastorn fick sparken efter otrohetsaffären.

Det kan få den 26-åriga barnflickan att berätta hela sanningen.

– Uppgifterna kan få henne att omvärdera ett och annat, säger kvinnans advokat Christer Söderberg.

Den 32-årige pastorn fick sparken vid ett krismöte med pingstförsamlingen i Knutby i torsdags kväll.

Fram till dess hade församlingen helhjärtat slutit upp bakom pastorn som är häktad för delaktighet i mord och mordförsök.

Helomvändningen kom efter ett långt samtal med den 26-åriga kvinna som i onsdags släpptes ur häktet. Under samtalet berättade kvinnan – som är gift med den skottskadade 30-åringen – om sin kärleksrelation med pastorn.

De tror henne inte

Att församlingen tagit avstånd från pastorn kan få stor betydelse för mordutredningen.

– För försvaret känns uppgifterna oerhört intressanta, säger Christer Söderberg.

Den 26-åriga barnflickan har tagit på sig det fulla ansvaret för mordet på pastorns hustru och mordförsöket på en 30-årig granne.

Dåden har hon, enligt egen uppgift, genomfört ensam. Hon har sagt att hon inte hade något motiv men säger också att hon sköt precis de personer hon ville skjuta.

Polisens utredare tror inte på henne. Det gör inte heller hennes advokat.

– Hon har redovisat detaljer och omständigheter som jag och min klient kanske inte tolkar riktigt samstämmigt.

Advokaten tror att uppgifterna om pastorn kan vara början på ett slags frigörelseprocess för 26-åringen som i förlängningen kan innebära att förhören med kvinnan blir mer givande.

– Jag har delgett min klient mitt synsätt men hon har inte kunnat se det. Med de här uppgifterna kanske hon kan omvärdera ett och annat.

Starka band till pastorn

Kvinnan levde i Knutby i flera år och församlingen betyder mycket för henne.

Det är omvittnat att hon hade mycket starka känslomässiga band till pastorn efter att hans familj tog sig an henne efter en uppslitande skilsmässa.

– Min uppfattning är att min klient sett på saker på samma sätt som församlingen gjort. Hon har inte än så länge sett att någon annan person varit styrande eller ansvarig för det som hänt, utan hon har tagit på sig det här fullt ut.

26-åringen, som nu genomgår en rättspsykiatrisk undersökning i Huddinge, är belagd med fulla restriktioner och får inte läsa tidningar eller se nyheter på tv.

Därför kommer advokaten i morgon att ta kontakt med kammaråklagare Elin Blank som leder utredningen för att få tillstånd att berätta för 26-åringen att pastorn blivit avsatt av församlingen.

– För att uttrycka det milt tror jag att det är viktigt för min klient att ta del av det.

Tycker synd om henne

Församlingens bild av den 26-åriga barnflickan har, enligt Aftonbladets källor, förändrats den senaste tiden.

Från att ha betraktats som en psykiskt sjuk mörderska tycker nu många synd om henne och ser henne som ett offer.

– Det är jätteintressant för mig. Och jag hoppas verkligen att jag kan få förmedla de signalerna till henne, säger Christer Söderberg.

Aftonbladet har förgäves sökt den 32-årige pastorns advokat Ola Nordström.

Jens Kärrman