Kungen måste resa med överrock

NYHETER

Nu ska det bli slut med grodorna ur kungens mun.

Kungen får en politisk överrock.

I fortsättningen ska en minister alltid följa med på kungens statsbesök.

Foto: IBL BILDBYRÅ
BLEV FÖR MYCKET Regeringen vill inte att händelserna vid kungens resa till Brunei upprepas. I fortsättningen ska en minister alltid följa med kungen vid statsbesök

Efter att ha gjort sina numera världsberömda uttalanden och hyllat "öppenheten" i diktaturstaten Brunei, ska kungen i fortsättningen ha ett statsråd med sig på alla statsbesök.

Statsrådets uppgift blir att bevaka kungens samtal och ta över så fort de börjar handla om politik.

Den nya ordningen avslöjades av Lars Danielsson (s), statssekreterare i statsrådsberedningen, i SVT:s samhällsmagasin Agenda i går.

Alltid närvarande

- Från regeringens sida är det viktigt att försöka se till att ett statsråd är närvarande alltid, och att det också är detta statsråd som sköter de politiska samtalen. Och det är viktigt att se till att vi verkligen håller på den principen i framtiden, sa Danielsson.

Även i Vietnam fanns uppenbar risk för kunglig blamage:

- Jag konstaterar att kungen fick föra samtal i Vietnam med chefen för Vietnams kommunistparti. Visserligen med utrikesministern närvarande, och hon kunde så småningom ta över samtalet, men det där tror jag vi ska försöka undvika i framtiden, sa Lars Danielsson.

I Agendas studio fanns även Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets informationschef, som påpekade att kungen vill ägna sig åt statsbesökens ceremoniella delar.

- Kungen är väldigt angelägen om att inte behöva ta de här politiska samtalen, sade hon.

Ska till Island

Nästa statsbesök sker i höst då kungen besöker Island.

- Världens äldsta demokrati, poängterade Tarras-Wahlberg med lättnad i stämman.

Johan Taubert