Hästarna blir kvar i minst ett dygn

Helena Lundbäcks fyra hästar kunde inte evakueras

NYHETER

Svenska landslagsstjärnan i hästhoppning Helena Lundbäck, 27, var med på olycksfärjan i natt.

När båten tog in vatten evakuerades hon med övriga passagerare.

Kvar på färjan fanns hennes hästar.

Hoppstjärnan Helena Lundbäcks fyra hästar fanns ombord på danmarksfärjan som i morse kolliderade utanför Varberg.

De sju tävlingshästarna som tillhör Helena Lundbäcks familj är helt inspärrade och kan inte tas av båten förrän alla fordon kan rulla av. Enligt brandingenjören Lars-Eric Larsson på räddningstjänsten i Varberg får de stå kvar minst ett dygn.

De sju hästarna kom från en mindre tävling i Århus.

– Det är fruktansvärt, vi är förkrossade, säger Helenas pappa Hans Lundbäck.

Hästarna mår bra

- Det är ingen fara med hästarna, säger sjöfartsinspektören Håkan Ågård som har tittat till hästarna. Han klappade hästarna när de stod och åt.

Räddningstjänstens förhoppning är att färjan ska klara sig från kantring och stabilisera sig så att hålet kan tätas. Då kan man pumpa ur vattnet och få färjan att flyta upp och sedan köra av fordonen som vanligt. Om allting går som man tänkt sig. Eventuellt får man skära upp skrovet för att få ut hästarna.

Den bästa lösningen

- Det är den bästa lösningen. Att leda ut hästarna på annat sätt går inte eftersom de står mitt bland alla fordon och det bara är några decimeters mellanrum, säger Larsson.

Befälhavaren på Stena Nautica har varit ombord på färjan och sett till hästarna på måndagseftermiddagen. De uppges vara i gott skick och lugna. De står uppdelade i två hästskjutsar mitt på bildäck. Det har läckt in vatten på bildäck, men längre akterut. Där hästarna står har det varit torrt.

Läs också:

Jonas Vesterdahl, Li Dunkers, Lena Olsson