Posten stäms för sextrakasserier

Krävs på 150 000 kronor av Jämo

NYHETER

I ett halvår lät Posten bli att utreda anklagelserna om att en manlig postanställd sexuellt trakasserat en kvinnlig kollega.

Det hävdar Jämo som stämt Posten och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt kvinnan har mannen dessutom våldtagit henne.

Enligt kvinnans berättelse följde hon i april 2000 med mannen till hans lägenhet. Under natten blev hon kvarhållen och våldtogs flera gånger.

Efter den natten utsatte mannen henne för sexuella trakasserier på jobbet var och varannan dag, på en ort i Mellansverige.

Han ”kladdade på, smekte och nöp henne när han kom åt”, skriver Jämo i stämningsansökan som lämnades in till Arbetsdomstolen dagen före julafton.

Jämo vill nu att Posten betalar 150 000 kronor i skadestånd till kvinnan för att företaget under en längre tid låtit bli att utreda trakasserierna på jobbet, vilket krävs enligt jämställdhetslagen. Dessutom är den utredning som till slut kom till stånd för dålig, enligt Jämo. Posten har inte heller gjort tillräckligt för att förhindra fortsatta sexuella trakasserier.

Bröt ihop

Kvinnan har känt sig utsatt och trakasserad av mannen vid upprepade tillfällen. När de två slutligen tvingades jobba i samma arbetslag bröt hon ihop, var tvungen att lämna arbetsplatsen och blev sjukskriven.

I mitten av december 2000 berättade kvinnan allt som hänt för företagsläkaren, som berättade vidare för personalkonsulenten. Konsulenten tyckte att kvinnan borde lämna jobbet och börja plugga i stället, men sade också att han aldrig tidigare varit med om en liknande situation och därför inte visste vad som borde göras.

Två månader senare hölls ett nytt möte där personalkonsulenten sade att Posten inte kunde göra något åt situationen på jobbet eftersom kvinnan inte polisanmält mannen för våldtäkten. Under den påföljande våren ville kvinnans fackförbund Seko ha svar på varför inget gjorts åt de sexuella trakasserierna.

Utredning efter ett halvår

I maj, ett halvår efter det att kvinnan först berättat om vad som hänt, inledde företaget en utredning där mannen och ytterligare åtta personer intervjuades.

Men ma nnen nekade till anklagelserna om sexuella trakasserier på arbetsplatsen och ingen av dem som tillfrågades kunde bekräfta trakasserierna mot kvinnan.

Mannen beskrevs som en retsticka som ger sig på både killar och tjejer och han tafsar ''på alla tjejer när han är på fest och har druckit''.

Posten kom fram till att företaget inte kunde göra så mycket mer eftersom man inte fått fram några bevis för vad som hänt.

- Vi anser att vi har agerat så fort vi kunnat. Det råder delade meningar mellan oss och Jämo om när vi fått uppgifterna om trakasserierna på arbetsplatsen, och därför är det bra att detta blir prövat rättsligt, säger Mattias Geijerstam, Postens presschef, till TT.

Christina Bodin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM