"Sluta fokusera på hastigheten"

Robert Collin: Slarv farligare än fortkörning

NYHETER

Nio av tio bilister medger att de kör för fort, visar aftonbladet.se:s undersökning.

Och i fjol återkallades rekordmånga körkort på grund av fortkörning.

– Jag tar inte fortkörarna i försvar, men det är de ouppmärksamma, de rattfulla och de slarviga som är farliga i trafiken, säger Aftonbladets trafikreporter Robert Collin.

Under 2003 slogs nytt rekord i antalet återkallade körkort – 31 885 drogs in, antingen direkt på plats av polisen eller efter beslut av länsstyrelsen. Det är en ökning på 15 proent jämfört med året innan, visar Vägverkets sammanställning.

Dessutom ökade antalet rapporterade fortkörningar, där hastigheten överskridits med minst 6 km/h från 145 000 år 2002 till 153 000.

– Det är svårt att komma tillrätta med det här, säger Örjan Brodin, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

I aftonbladet.se:s undersökning svarar nio av tio läsare att de kör för fort – ibland eller nästan alltid. De flesta kör mellan 10 och 20 km/h för fort, men var tionde kör mer än 30 km/h över hastighetsgränsen. Fastnar man i en kontroll då dras körkortet direkt.

– Jag tror det är mest skryt, säger Aftonbladets trafikreporter Robert Collin om de senare påståendet. Så många kör inte så fort, det märks på vägarna.

”Borde fokusera på andra”

Han vänder sig emot polisens fokusering på hastigheterna.

– Jag har svårt att fördöma någon som kör tio kilometer för fort.

– Man borde fokusera på de som tappar koncentrationen, på de som kör fulla, de som är slarviga, de som letar efter telefonen och de som bråkar med hustrun i bilen. Det är de som är farliga i trafiken, säger Robert Collin.

500 dödsfall per år

På Rikspolisstyrelsen tror Örjan Brodin att det är svårt att ändra på attityden till fortkörning. Trafikfrågor är inte så heta, gissar han. Mord får mer uppmärksamhet.

– Det är 500 människor som dör varje år i trafiken, säger han. Ingenting annat i samhället når sådana siffror – antalet mord per år ligger i snitt på 100.

Karin Klarström