”Jag var väldigt, väldigt rädd”

Polisens huvudvittne, som hjälpte sin skottskadade vän och hittade pastorns fru mördad, berättar

NYHETER

Den 28-årige evangelisten hittade pastorns första fru död, hjälpte sin skottskadade vän och hittade den 23-åriga frun ihjälskjuten.

I TV4 ”Kalla Fakta” talar polisens huvudvittne nu ut för första gången.

I kvällens ”Kalla Fakta” trädde den 28-årige evangelisten fram. Han, som var inneboende hos 30-åringen, berättade för första gången om morgonen då han hittade sin vän skjuten och sin granne mördad.

Evangelisten, hans fru och barnen hade haft en mysig fredagskväll, med film, chips och sällskapspel och lagt sig sent. Den yngste sonen hade dock svårt att sova och vaknade på natten. Tillsammans la de sig därför i ett gästrum nära hans 30-årige väns rum.

”Något annat ljud”

Men han skulle väckas en gång till.

– Det var något annat ljud än man kan tänkas höra i sitt hus, säger han till ”Kalla Fakta”.

I programmet berättade 28-åringen hur han med sin yngste son på armen tog hand om sin vän. De ringde SOS och han försökte hela tiden prata med sin skottskadade kamrat.

– Jag var väldigt, väldigt rädd, säger han till ”Kalla Fakta”.

Han ringde också sina närmsta grannar, en av dem var den 32-årige pastorn som nu misstänks för inblandning i dådet. När polis och ambulans kom till platsen togs 30-åringen till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Polisen bad honom gå över

Efter ett förhör bad polisen evangelisten att gå över till pastorns fru och berätta vad som hänt. Han tog med sig en grannfru och gick de få meterna till pastorsvillan.

Han ville inte gå in i en annan kvinnas sovrum så tidigt på morgonen och skickade upp kvinnan. De förstod dock snart att allt inte stod rätt till – grannen knackade och viskade pastorns frus namn. Men något svar kom inte.

När de gick in och såg henne förstod de omedelbart att 23-åringen var död. När 28-åringen tittade närmare såg han också blodet.

”När som helst kan någon komma in”

– Vi stod med ögonen mot dörren hela tiden och tänkte att när som helst kan det komma in någon, säger evangelisten till ”Kalla Fakta”.

Till slut vågade han sig ut och polisen tog över. Nu tvingas han försöka förstå att en tidigare församlingsmedlem erkänt brotten och att hans tidigare pastor sitter gripen misstänkt för inblandning i mordet och mordförsöket.

Mattias Lundell