"Snedsteget" kan få Bush på fötter igen

Otrohetsryktena om Kerry ger presidenten nytt hopp

1 av 3 | Foto: AP
OFFRAD? Ryktena om att senator John Kerry, här med hustrun Teresa Heinz Kerry, ska ha haft en affär med en ung kvinna har dämpat segeryran i demokraternas läger. Men är ryktena sanna eller en historia planterad för att fälla en motståndare till president Bush?
NYHETER

I natt tar John Kerry ännu ett steg närmare presidentposten.

Men otrohetsryktet kan bli George W Bushs trumfkort - och döda debatten om presidentens eget förflutna.

Nattens primärval i Wisconsin lär decimera de demokratiska kandidaterna med åtminstone en. Vinner inte Howard Dean så är han i praktiken borta. Deans pengar är slut. Hans egen kampanjchef talar öppet om att Dean bör ställa sig bakom Kerry vid en förlust.

Återstår bara John Edwards, svärmorsdrömmen från North Carolina. Han har lovat att kämpa vidare åtminstone till den 2 mars då en rad stora stater håller primärval.

Kan få ny chans

Ett helt hopplöst företag, men han kan ha sina skäl.

Om det visar sig ligga någon sanning i ryktet om John Kerrys affär med den 30 år yngre journalisten Alex Polier kan Kerry vara körd som presidentkandidat.

En kandidat som inte kan namnen på viktiga statschefer runtom i världen kan amerikanska väljare acceptera. Men inte en som bedragit sin hustru. Då kan John Edwards kliva fram som demokratiska partiets räddande ängel.

Han har vunnit ett primärval och har en rad starka andraplatser därtill. Han är den ende utom Kerry som inte redan framstått som en förlorare.

I USA har otrohetsryktet hittills fått begränsad spridning och Kerry fortsätter att storma fram i opinionsmätningarna. Vid ett presidentval i dag skulle Kerry slå Bush.

Bush behöver något som kan stoppa Kerry.

Förnekar affären

Kerry har hittills ridit ut stormen om sin påstådda otrohet. I går fick han hjälp av Polier själv som i ett uttalande från semestervistelse i Kenya förnekade relationen. Ett faktum som inte lär sätta stopp för spekulationerna.

Det är ingen vågad gissning att det är Bushs egen "dirty tricks"-expert Karl Rove som planterat historien. Otrohetsaffären drivs intensivast av brittiska Murdoch-ägda tabloiden The Sun, George W Bushs favorit i England, en av få tidningar han gett någon intervju.

Senaste påståendet är att Polier berättat om förhållandet på ett hemligt videoband.

Tajmningen i avslöjandena om Kerry är perfekt för Bush.

Slipper farlig debatt

Uppmärksamheten försvinner delvis kring anklagelsen att presidenten smitit undan militärtjänstgöring i Vietnam.

Frågetecken finns om han ens fullgjorde den "lyxtjänstgöring" han fick i stället.

En livsfarlig debatt för Bush om hans ställs mot Vietnamhjälten Kerry som har både skotthål och medaljer som bevis på att han riskerade livet för fosterlandet.

Wolfgang Hansson