Upproret på Haiti sprider sig

Aftonbladets Ulla-Lene Österholm rapporterar om situationen på Haiti

reuters Protesterna på Haiti sprider sig. Rebellerna kontrollerar norra delen av landet. Under helgens våldsamma protester mot diktaturen skadades många människor i huvudstaden Port au Prince.
NYHETER

JACMEL, HAITI

Rebellerna på Haiti har idag ett fast grepp om den norra delen av landet.

I söder består protesterna mot president Aristide och hans hemliga polis ännu så länge av demonstrationer.

Alla som deltar i dem riskerar att bli dödade.

Skolorna i landet har inte fungerat sedan "den svarta fredagen" – fredagen den 5 december förra året när president Aristides gangstergäng och hemliga polis "chimärerna" gick in i en skola, Faculté des sciences humanieres, i Port au Prince, och krossade båda knäna pa skolans rekor.

Sen dess demonstrerar studerna mot diktaturen på Haiti.

Och lärarna har gått i strejk.

Förra veckan höll studenterna i Jacmel fredliga demonstrationer tre dagar i sträck. Nu planerar de ytterligare demonstrationer den här veckan.

Folk är rädda och många är beväpnade även här i Jacmel, som för närvarande är en av landets lugnaste platser.

Terror och mordhot

Polisen fungerar inte och Aristides "chimärer", les chimères på franska, terroriserar och mordhotar befolkningen i hela landet.

Den från början idealistiske fattigprästen, numera presidenten Aristide, har sen flera år tillbaka tagit efter Papa Doc och Baby Docs metoder och skaffat sig en hemlig polis.

De, alltså familjen Duvalier, hade ökända Tontons Macoutes. Aristides gangsters heter "chimärerna" - men är värre. De klär sig som vanliga människor medan Tontons Macoutes kändes igen på sina uniformer.

Alla som jobbar med mänskliga rättigheter på Haiti hotas till livet av chimärerna.

Henri är en av dem. Aftonbladet pratade med honom i igår på måndagen i Jacmel. Han arbetar för mänskliga rättigheter, i Jacmel och på andra platser pa Haiti.

Sudenter fängslade

Henri är en av många som hotats till livet av chimärerna. För två veckor sedan misshandlades han av chimärerna. Han vill vara anonym på grund av sin ställning.

- Är du inte med oss mördar vi dig, sa de till honom.

Sedan dess bor Henri inte på samma plats två nätter i rad.

Chimärerna är uppdelade i olika zoner eller kvarter och har en representant i varje zon. De är farliga, våldsamma, de stjäl och knarkar.

De trakasserar och mördar.

- Studenter har fängslats, mördats och försvunnit, sedan den 5 december förra året, säger Henri.

- De har ocksa tagit sig in pa sjukhus och våldtagit kvinnliga studenter, bland annat en ung kvinna som precis fött barn.

Studenterna betraktas som farliga eftersom de är utbildade. Och all fri press har hotats och trakasserats.

Oberoende radio Haiti stängdes i höstas efter ett väpnat attentat. Ägaren sköts till döds redan våren 2000. Ägaren till radio Echo mördades i december 2001.

Motståndet splittrat

Aristides hemliga polis, chimärerna, tog sig in i skolor förra veckan, sprutade tårgas och sköt varningsskott. De har större makt än polisen.

I dag ställer många haitier hoppet till "184", som representerar 184 organisationer i samhället. Men stödet till "184" är splittrat trots att majoriteten är överens om att Aristide maste lämna presidentposten.

Massiv fattigdom

Ulla-Lene Österholm