Utpekad älskarinna förnekar Kerry-affär

"Ryktet är fullständigt felaktigt"

NYHETER

NEW YORK

En 27-årig frilansjournalist som utpekats som älskarinna till demokratiske presidentkandidaten John Kerry har avfärdat uppgifterna som helt grundlösa.

- Jag har aldrig haft någon affär med John Kerry. Ryktet är fullständigt felaktigt, slog hon fast.

Det hela började som ett påstående på internet men spred sig snabbt. Till sist rapporterade även stora medier i USA om ryktena.

Kvinnan, Alexandra Polier, har arbetat på den amerikanska nyhetsbyrån AP och det var också dit hon i måndags kväll vände sig med sin skriftliga dementi. Hon förklarade att ryktet "plågar mig och min familj" och att hon hade hoppats att det skulle ignoreras av medierna. Men när spridningen fortsatte kände hon sig tvingad att uttala sig.

Inte praktikant

Hon bestred också att hon skulle ha varit praktikant hos John Kerry. Det var ett inslag i ryktet, troligen för att kunna jämföra den påstådda affären med den förre presidenten Bill Clinton och praktikanten Monica Lewinsky, menar Polier.

I en brittisk tidning uppgavs att kvinnans far hade sagt att han tycker Kerry är vidrig. I separata uttalanden till AP sade nu föräldrarna tvärtom att de beundrar Kerry och tänker rösta på honom i valet.

Polier vädjade till massmedierna att hädanefter respektera hennes och hennes anhörigas privatliv.

Antydningar

Ryktets ursprung är oklart. Det återgavs först i skriven form på sajten Drudge Report. Uppgifter därifrån uppmärksammas ofta eftersom det var via denna sajt som Lewinsky-affären avslöjades. Där påstods inte direkt att det var en affär mellan Kerry och kvinnan. Men det antyddes tydligt och tolkades så av dem som hörde ryktet, vilket snabbt spreds vidare.

Drudge Report uppgav också att avhoppade presidentkandidaten Wesley Clark skulle ha sagt att Kerrys kampanj skulle säcka ihop på grund av en praktikantaffär. Den beskrivningen av Clarks yttrande är felaktig, enligt CNN som talat med journalister som var med. Clark har sedan givit upp sin kampanj och ställt sig bakom Kerry.

Bush-debatt

Själv tog John Kerry redan i fredags starkt avstånd från påståendena:

- Det är rykten. Det är osant. Och det är sista gången jag tänker uttala mig om detta.

Hur än ryktet om "Kerrys affär" uppstod tog det ändå delvis loven av debatten om huruvida president George Bush skulle ha smitit från delar av sin militärtjänst.

TT