Första bilen har lyfts av färjan

Men hästarna är fortfarande kvar

NYHETER

Klockan kvart över tolv öppnades porten till fördäcket på Stena Nautica. En dansk blå personbil rullade ut och in i en container som hade lyfts på plats av en stor kran.

Sedan lyftes containern ner på kajen och bilen kördes ut på kajen av färjepersonal.

Det är den första personbilen av de 18 som finns ombord som kunnat tas i land.

Arbetet fortsätter och planen är att lyfta av alla de bilar som finns på övre bildäck.

Det är endast personbilarna på övre bildäck som kan lyftas av på det här sättet.

Det går inte att använda samma metod för lastbilarna eller hästtransporterna. De får vänta tills färjan har tätats och man har länspumpat så att de kan köras ut den vanliga vägen.

Komplicerat undervattensarbete

- Hålet ovanför vattenlinjen är tätat men det man nu jobbar med är att täta hålet under vattenlinjen. säger överinspektör Jan Borgman vid Sjöfartsinspektionen.

- Men det här är en tidsödande operation eftersom det är ett komplicerat undervattenarbete och hålet är väldigt buckligt, säger Jan Borgman.

Kan vara klart i morgon

- Länspumpning bör gå relativt snabbt när hålet är tätat och då kan allt vara klart under dagen i morgon, säger Jan Borgman.

Under tiden färjan har legat i Varbergs hamn har olja läckt ut i vattnet. Det beror på länspumpningen av de vattenfyllda maskinrummen.

Enligt dykledare Carl-Gustaf von Konow på Kustbevakningen har oljan spritt sig i hamnområdet och kan ha nått naturreservatet Getterön.

- Fåglar där kan ha drabbats. Jag vet att olja även nått fritidsbåtshamnen och kallbadhuset här intill, säger Carl-Gustaf von Konow.

Jonas Vesterdahl