Veterinären: Hästarna får dropp

NYHETER

VARBERG

Klockan halv tre i natt kom Hans Lundbäck, Anders Källson med maka Christina ut med veterinär Michael Bremberg ut ur olycksfärjan.

- Vi har arbetat oavbrutet i flera timmar med att ge hästarna dropp, berättar Hans Lundbäck.

Foto: KAI REHN
Hans Lundbäck och Anders Källson arbetade till tidigt i morse tillsammans med veterinären Michael Bremberg för att ge hästarna dropp.

- Veterinärerna lyckades applicera kanylerna under i ficklampans sken. Samtliga hästar är i god vigör och vätskebalansen verkar vara god. I droppen har vi tillfört koksaltlösning och B-vitamin.

Räddningsoperationen kommer att ta ytterligare ett eller två dygn.

- Vi har gott hopp om att hästarna ska klara ett par dygns väntan

De får hö och vatten regelbundet. I dag ska deras kroppstemperatur kontrolleras. Det är oerhört viktigt att cirkulationen hålls i gång och att magen inte stannar av, säger Anders Källson.

Hans Lundbäck berättar att han stod bara 20 meter från hästarna vid kollisionen:

- Nu ser jag våra hästar för sista gången, tänkte jag. Helena hade precis samma känsla. Nu känns det bättre. Och jag hoppas hon kan gå ombord i dag och träffa sina hästar.

Instängda i 30 timmar

Klockan sju i morse hade hästarna varit instängda i färjan i 30 timmar.

När hästarna får stå stilla länge är det risk att deras ben svullnar och att de får problem med magen. De kan få cirkulationsproblem och transportsjuka.

- Men får de bara vatten och mat och kanske smärtstillande om det behövs bör de klara sig. Om däremot färjan rubbas ur sitt läge och hamnar på sned blir det allvarligt, säger förre landslags-veterinären Lennart Rådberg.

- Så fort de kommer i land måste de gå långa promenader.

Ebba von Essen