Han hittade offren för skottdramat

Samuel Frankner är polisens huvudvittne

NYHETER

Han hittade sin 30-årige vän skjuten i sängen.

När han sprang över till grannhuset fann han pastorns fru mördad.

Samuel Frankner är polisens huvudvittne.

Foto: TV 4
HUVUDVITTNE Samuel Frankner berättade i går i TV 4:s Kalla fakta om hur han fann både den skottskadade 30-åringen och pastorns mördade fru. Det var också Samuel Frankner som för fyra år sedan hittade pastorns dåvarande fru död i hennes badkar.

Han hade haft en myskväll med familjen. Det var fredag och barnen fick vara uppe längre än vanligt. Mitt i natten vaknade han av konstiga ljud i hallen. Med sonen på armen gick han till 30-åringens sovrum.

- Jag hörde kvidande ljud som om någon hade smärta. Jag tog mig in där och såg mycket blod och förstod då att det var skott av något slag, säger han i TV 4:s Kalla fakta.

Höll honom i handen

Panikslagen ringde Samuel Frankner SOS. Livrädd för att personen som avlossat skotten fortfarande fanns i huset.

Han ringde de två närmsta grannarna och bad dem komma. En av dem var pastorn. Samuel Frankner satt på 30-åringens sängkant i det mörka tysta huset och höll sin skottskadade vän i handen i väntan på hjälp.

- Jag pratade med honom hela tiden. Jag försökte bara finnas för honom, säger han.

Pastorn följde med 30-åringen i ambulansen. Samuel Frankner ombads av polisen att gå till pastorns fru och berätta vad som hänt. Han tog med sig grannfrun. Medan hon gick upp för trappan i pastorsvillan för att knacka på sovrumsdörren väntade Samuel Frankner i hallen. Men ingen svarade.

För TV 4:s Kalla Fakta berättar Samuel Frankner om den fasansfulla upptäckten.

"Pannan är grå"

- Vi går in tillsammans och ser ganska direkt att det stämmer inte. Täcket är fint upplagt, man ser bara pannan på henne. Den har tappat färgen och är grå.

Av misstag rycker de undan en bit av täcket och såg allt blod.

Grannfrun sprang ner för att få tag på polisen. Samuel Frankner var ensam i sovrummet med den mördade pastorsfrun. När en manlig röst ropade på honom var han säker: det var mördaren.

- Först svarar jag inte. Jag är iskall i hela kroppen och livrädd.

Polisen fortsatte att ropa tills Samuel Frankner fattade mod och rusade ner för trapporna. Tårarna kom inte förrän efter flera dagar.

Det är inte första gången Samuel Frankner hittar en död vän i pastorns hem. För fyra år sedan fann han pastorns första fru död i badkaret.

Fatima Johansson