”Dagis är ett skydd mot övergrepp”

NYHETER

Vågar vi lämna våra barn på förskolan?

– Ja. Att ha barn på dagis är ett skydd mot sexövergrepp, säger Carl Göran Svedin, professor i barn-och ungdomspsykiatri.

Professor Carl Göran Svedin.

För vissa barn kan förskolan rentav bli räddningen.

– Att ha barn på dagis är ett skydd i sig mot sexuella övergrepp. Det är ovanligare att barn blir utsatta för övergrepp om de är på dagis än om de inte är det. Det ska man ha klart för sig, säger Carl Göran Svedin på Lunds universitetssjukhus.

Vanligare i hemmet

Den vanligaste platsen för sexuella övergrepp på barn är inte förskolan eller skolan.

– De flesta barn blir utsatta i hemmet, säger Carl Göran Svedin.

Och den vanligaste förövaren är en närstående till barnet.

– 90 procent av de barn som blir sexuellt utsatta blir det av en anhörig – som en pappa eller en styvpappa, säger Miriam Almebäck, socionom på specialistkliniken BUP Vasa i Stockholm.

Mammorna till de barn som blev utsatta av pedofilen utanför Stockholm vågar inte längre lita på manlig förskolepersonal.

Ska vi ha män på dagis?

– Ja absolut. Det måste vi ha. Det är viktigt med män på förskolor. Det är viktigt att barn har män som förebilder under sin uppväxt, säger Helena Karlén, generalsekreterare på ECPAT, en ideell organisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.

Åsikten att det är viktigt med manlig personal i förskolan och skolan delas av alla de experter på sexuella övergrepp som Aftonbladet intervjuat i den här artikelserien.

Så här skyddar du ditt barn från pedofiler

Mary Mårtensson

ARTIKELN HANDLAR OM