Skånsk politiker dömd till fängelse

Utnyttjade femårig flicka och ofredade 11-åring – fick ett år

NYHETER

Den skånske politikern och barnskötaren förgrep sig på fyra flickor.

I arbetet tafsade han på två 3-åringar och som barnvakt tvingade han en 11-åring se porrfilm och en 5-åring att onanera.

I dag dömdes han till ett års fängelse.

Mannen hade en hög förtroendepost i fullmäktige i sin hemkommun och gjorde snabb politisk karriär. Samtidigt fick han ett vikariat och så småningom en fast tjänst på en förskola.

Personalen chockades när den uppskattade anställde greps – som misstänkt pedofil. Han anklagades för att ha förgripit sig på två flickor han suttit barnvakt för.

Men snart började misstankarna växa. När föräldrarna informerades och pratade med sina barn framkom misstänkar om att ytterligare två flickor utsatts.

Satt ofta barnvakt

Politikern satt ofta barnvakt åt en 5-årig flicka, vars föräldrar han kände sedan länge. Hon trivdes med honom, men en dag i höstas ville hon inte längre besöka mannen.

Sakta uppdagades vad hon varit med om. I videoförhör och för sina föräldrar har hon berättat att politikern tvingades henne onanera åt mannen och att han tagit på hennes kön.

Tingsrätten bedömer flickans berättelse som trovärdig och bevisningen stärks av att mannen tagit en barnpornografisk bild på henne. Därmed döms han för sexuellt utnyttjande av minderårig och sexuellt ofredande.

Mannen döms också för att sexuellt ha ofredat en 11-årig flicka. Rätten finner det styrkt att han tvingat henne se porrfilm, visat henne barnporr på sin dator och tagit henne på bröstet.

Bara tre år

De två yngsta flickorna vara bara tre år när övergreppen ägde rum. När mannen varit ensam med barnen på förskolan har han rört de två vid könen och döms därför för sexuellt ofredande.

Slutligen fälldes mannen i dag för de 74 barnporrbilder som hittats på disketter i hans hem. Mannen har förklarat att han haft dem för att anmäla dem till en organisation och möjligen för att hålla ett föredrag. Men den förklaringen godtog rätten inte.

På samtliga punkter döms mannens mot sitt nekande. Rätten slår dock fast att hans handlingar försvårats av att han begått dem i sin ”tjänst som barnskötare samt att han i samtliga fall av sexuellt utnyttjande av minderårig och ofredande utnyttjat barnens och föräldrarnas förtroende för honom.”

Mattias Lundell