”Man får inte vara en fegis”

Läs hela chattet med Göran Hägglund som kan bli ny kd-ledare

NYHETER

Göran Hägglund, som valberedningen i kristdemokraterna föreslagit till ny partiledare, väljer Killing-gänget framför Galenskaparna när han vill ha roligt.

När han talar allvar vill han bli statsminister, behålla monarkin och bo kvar hemma i Bankeryd.

Foto: DINO STÉN
Göran Hägglund chattar med Aftonbladets läsare. "Jag är pålitlig, förstående, konsekvent", framhåller han.

Ingen signatur säger: Vilket parti ligger Ni närmast? folkpartiet eller moderaterna? Räknar Ni er som mitten eller höger?

   Göran Hägglund säger: Jag avstår nog från att peka ut andrahandsparti. Mitten eller höger? Tja, vi är ett kristdemokratiskt parti som när det gäller frågor som brukar användas som underlag för höger-vänsterskalan rör synen på ekonomi. I så fall mittten!

Åsa säger: Hej Göran. Hur känner du för att ta över Alf?

   Göran Hägglund säger: Inte lätt. Men man får inte vara en fegis som bangar för utmaningar - även om jag känner mig ödmjuk inför uppgiften.

limmarn säger: Tjena Göran. Vad tror du att du kan göra bättre för partiet än vad Alf hittills kunnat?

   Göran Hägglund säger: Tja, jag är en annan person än han är och kanske mitt annorlunda sätt kan väcka intresse för mitt parti. Det förtjänar vår politik!

Soffliggare säger: Hur ofta går du i kyrkan, och till vilken?

   Göran Hägglund säger: Inte särskilt ofta. När jag går blir det till Svenska Kyrkan i Bankeryd, om det inte är dop, bröllop eller annat som inträffar där de inträffar.

Kajsa säger: Hej Göran. Jag undrar hur partiets attityd gentemot homosexuella och deras rätt till kärlek, barn och äktenskap kommer att förändras under din ledning? Vad är din personliga åsikt?

   Göran Hägglund säger: Vi är självfallet inte emot homosexuellas kärlek. Dessutom vill jag passa på att skriva att alla människor, oavsett exempelvis sexuell läggning ska bemötas med respekt. Alla människor är lika mycket värda. När det gäller frågan om adoptioner - som jag tror att du tänker på - tycker jag liksom en samlad expertis att barn som ska adopteras ska kunna erbjudas möjligheter att identifiera sig med en mamma och en pappa, även om de inte är de biologiska föräldrarna.

roger säger: Vad är er viktigaste uppgift på kort respektive lång sikt?

   Göran Hägglund säger: Kortsiktigt handlar det om att samla ihop partiet, lyfta siffrorna och göra det med hjälp av det långsiktigt viktiga: att verka för trygga uppväxtförhållanden för våra barn och att vården och omsorgen får resurser så att ingen av oss behöver vara rädda för att inte få en värdig vård.

Caroly säger: Såg att du jobbar med aktier. Har du egna aktier - och i såfall, hur ska du hantera dina aktier om du blir partiledare?

   Göran Hägglund säger: Sorry att jag dröjde. Sedan jag blev riksdagsledmot äger jag inga individuella aktier, det är en princip för mig. Jag sparar i fonder med en hygglig spridning. IT-fonden tillhör inte vinnarna...

felix säger: vad tycker du om den ökade splittring som har uppstått i världen på grund av religösa fanatiker (kristna & muslimer?

   Göran Hägglund säger: Fanatism är farligt oavsett om det är på religiös/politisk/eller-vad-det-nu-kan vara-grund. Dialog, öppenhet och respekt är en förutsättning för fred och samförstånd.

limmarn säger: Vad är ditt recept på en romantisk kväll?

   Göran Hägglund säger: Härlig fråga. Vad sägs om gott om tid, en liten present, förstås god mat och dryck, som gärna tillagas tillsammans. Hellre samtal än TV eller video.

Utan signatur säger: Har Du anknytning till pingströrelsen? om ja hur?

   Göran Hägglund säger: Ja. Jag är uppvuxen i en familj som är medlemmar i pingströrelsen. Jag själv har gått i söndagsskola och deltagit i ungdomsarbete etc under min uppväxt. Är inte medlem sedan 20 år tillbaka.

InteKnutby säger: tycker du att muslimska sjalar ska vara tillåtna i skolan?

   Göran Hägglund säger: Jag tycker att vi ska vara liberala - om det är ett lämpligt ord i sammanhanget - så långt det inte går ut över undervisningen i skolan.

Hannah säger: Hej Göran! Har hört att du har mycket humor, Killinggänget eller Galenskaparna? :-)

   Göran Hägglund säger: I det valet - Killinggänget, utan tvekan.

anna säger: vilken är din drömpost inom regeringen?

   Göran Hägglund säger: Statsminister- jag ägnar mig åt politik för att jag vill påverka samhällsutvecklingen så mycket jag kan. En post där varje insats skulle innebära en förbättring handlar om bostadministeriet.

HUGO säger: Om du skulle beskriva dig själv med tre ord vad skulle de då vara?

Vad tycker du om monarkin, ska kungen avskaffas?

   Göran Hägglund säger: Begåvad, vacker, klok! Mer seriöst: pålitlig, förstående, konsekvent. Om kungen: nej, jag vill bevara kungahuset. Jag tror att det finns ett värde med gemensamma symboler i vårt samhälle, symboler som är höjda över den partipolitiska trätan.

Utan signatur säger: När kommer du att posera iförd badbyxor i någon av veckotidningarna?

   Göran Hägglund säger: Vi väntar till sommaren. Inför större publik bör vi nog vänta till att partiets fallhöjd ökat dramatiskt.

anna säger: Känns det inte konstigt att bli nominerad när så många distrikt öppet har förespråkat Maria Larsson?

   Göran Hägglund säger: Vi har en valberednign som tillsattes förra sommaren. De har haft till uppgift att väga samman alla tänkbara faktorer till ett resultat. Det är ändå förstås självklart att det hade varit roligare om alla likt tjurrekryterarna i Ferdinand ropat: Honom ska vi ha.

niclas säger: Kommer du flytta till Stockholm nu, du kan väl inte bo i Bankeryd när du är partiledare?

   Göran Hägglund säger: I Bankeryd kan man alltid bo. Du har inte varit där förstår jag:-) Jag tänker inte flytta utan behålla min kontakt i den verkligheten, jag behöver den för att funka som en hel människa.

Claes säger: Vad är din ståndpunkt i Israel/Palestina konflikten? Alf Svensson är ju en Israelvän.

   Göran Hägglund säger: Mellanöstern på två rader, tuff uppgift. Freden kommer inte att infinna sig med mindre än att parterna kommer på talefot med varandra. Israel har rätt att existera inom säkra och erkända gränser och palestinierna i en erkänd stat. Båda sidor behöver ge och ta.

hej grattis! hur känns det? säger: när började du bli intresserad av politik? och har det alltid varit för kd?

   Göran Hägglund säger: Jag var under högstadietiden engagerad i miljöfrågor, u-landsfrågor och frågor om mänskliga rättigheter (startade och arbetade i en Amnesty-grupp). Jag insåg snart att mycket kan göras i sådana organisationer men att politiken är ett nödvändigt instrument för att åstadkomma större strukturförändringar.

   Göran Hägglund säger: Ett tillägg till det sista svaret: Jag ägnade en hel del tid åt att välja parti. Kristdemokraterna blev mitt. Har alltså inte varit med i något annat.